Расте тржиште фалсификованих ПЦР тестова на Балкану: Продају их и у кафанама

Г.С.
Расте тржиште фалсификованих ПЦР тестова на Балкану: Продају их и у кафанама

БЕОГРАД - Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) у посљедњих годину и по дана у Србији, у два одвојена поступка, процесуирало је 12 особа - припадника криминалних група које су израђивале лажне ПЦР тестове, подаци су ТОК-а.

Шест припадника организоване криминалне групе ухапшено је 16. августа 2020. године и код њих је нађено 16 фалсификованих ПЦР тестова. Сви они су правоснажно осуђени. Других шест особа приведено је у априлу прошле године, а епилог овог хапшења је пет правоснажних пресуда због фалсификовања и продаје лажних ПЦР тестова.

Казне за ово дјело се, према закону, крећу у распону од три мјесеца до осам година затвора у зависности од тога да ли је ријеч о организатору или сараднику.

Од почетка пандемије, са ограничавањем кретања људи и условљавањем улазака у велики број држава уз негативни ПЦР тест, све је више злоупотреба овог документа и лажних негативних тестова који се продају и на интернету. У Србији забиљежено је неколико полицијских акција хапшења особа које су кривотвориле овај документ.

Према подацима полиције, тржиште продаје фалсификованих ПЦР тестова на интернету у Србији расте. Откривени су и случајеви да су трговци овим лажним документима чак фалсификовали и адресе државних институција. Наиме, адреса са које они шаљу тест својим клијентима на први поглед слична је оригиналној. Разлика је само у цртици.

Лажна адреса коју су фалсификатори направили за потребе преваре гласи [email protected], док је званична [email protected] .

Фалсификатори од клијената траже личне податке и мејл адресу на коју би послали тест, као и датум за када је документ потребан.

Након доказа о уплаћених око 30 евра, фалсификатори клијенту шаљу лажни налаз. Лажна потврда је на први поглед идентична оној која се добија од Института за јавно здравље Србије “Батут” и на којој се такође налази код за скенирање. Али, на фалсификату овај код води на лажну страницу РФЗО која обавјештава да је ријеч наводно о валидном тесту. Једини оригинални ПЦР тестови добијају се у државним установама које су акредитоване за ту намјену.

Лажни ПЦР тестови постали су “популарни” не само у Србији већ и на цијелом Балкану, али и у свијету.

Гранична полиција Босне и Херцеговине саопштила је да је од септембра 2020. до 31. марта 2021. током обављања провјера открила више од 80 лажних тестова. Највише фалсификата нашли су код држављана Турске, Кине, Сјеверне Македоније, Њемачке и Словеније. Македонска полиција је за само неколико мјесеци ове године открила око 50 лажних ПЦР тестова на граничним прелазима према Бугарској и Србији.

Три држављана Србије ухапшена су прије недјељу дана на граничном прелазу Табановце због сумње да посједују фалсификоване ПЦР тестове на вирус корона, саопштила је полиција Сјеверне Македоније. Српски држављани С. У. (50), С. Ш. (55) и М. Ј. (35) приведени су на прелазу Табановце између Србије и Сјеверне Македоније и предати су полицији у Куманову.

За улазак у Сјеверну Македонију, као и за излазак из те земље, неопходан је сертификат о вакцинацији, ПЦР или брзи тест на вирус корона или потврда о недавно прележаној болести ковид-19.

Косовска полиција забиљежила је 17. септембра на прелазу Брњак покушај преласка двојице мушкараца који су фалсификоване тестове набавили у кафани.

Полиција је током редовне контроле докумената на овом прелазу, затражила негативне налазе ПЦР тестова од двојице мушкараца. Путници су их приложили, а полиција је одмах посумњала да су документи фалсификовани. Њих двојица су потом, током испитивања признали да су лажне ковид тестове набавили у кафани у Новом Пазару, преноси Политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана