Расте подршка ХДЗ-у, а опада СДП-у

Агенције
Расте подршка ХДЗ-у, а опада СДП-у

Загреб - Најновија истраживања у Хрватској показују да је СДП Зорана Милановића и даље најјача политичка опција, а предсједник Иво Јосиповић је најпозитивнији политичар, преносе агенције.

Редовно мјесечно истраживање агенције „Промоција плус” показује, међутим, да се тренд подршке СДП-у смањује, док истовремено расте подршка Хрватској демократској заједници (ХДЗ).

Од осталих странака још само лабуристи прелазе изборни праг на националној основи, а забиљежен је и раст подршке ХНС-у.

Седамнаест мјесеци након параламентарних избора у Хрватској и непосредно уочи локалних који ће бити одржани 19. маја, истраживање спроведено телефоном на 1.300 испитаника, указује да је СДП и даље водећа странка, али са све мањом предношћу пред највећом опозиционом странком.

Јосиповић је са 43,9 одсто подршке што је 0,1 одсто више у односу на претходни мјесец, и даље најпозитивнији политичар у земљи чиме се наставља његова доминација на скали одабира најпозитивнијих хрватских политичара, а која траје од почетка његовог мандата.

Премијер Милановић је на трећем мјесту.

На врху листе негативних догађаја хрватских политичара четврти мјесец за редом држи лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко, док се Милановић попео на друго мјесто на љествици негативних.

Влада Хрватске у свом шеснаестом мјесецу владања ужива подршку од 34,6 одсто према истом истраживању, за 0,4 одсто мање него у претходном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана