Распуштено Собрање

Срна
Распуштено Собрање

Скопље - Македонско Собрање донијело је данас одлуку о самораспуштању, а најављено је да ће пријевремени избори бити одржани 27. априла.

За распуштање Собрања гласало је 117 присутних посланика, без иједног против или уздржаног.

Иницијативу о распушању парламента поднијела је политичка формација македонских Албанаца - Демократска унија за интеграцију /ДУИ/ након што њихов приједлог да за предсједника Македоније буде предложен заједнички кандидат није подржао њихов коалициони партнер, владајући ВМРО-ДПМНЕ.

Предсједник Собрања Трајко Вељановски најавио је да ће сутра расписати пријевремене парламентарне изборе, који ће бити одржани 27. априла, када ће бити одржан и други круг предсједничких избора.

У Македонији ће 13. априла бити одржани предсједнички избори.

На листи ће бити четири кандидата - актуелни предсједник Ђорђе Иванов, кога је предложио ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски као кандидат опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније, Иљаз Халими, представник Демократске партије Албанаца и Зоран Поповски, кандидат политичке опције ГРОМ.

Очекује се да у првом кругу нико од кандидата неће добити више од 50 одсто гласова грађана уписаних у бирачке спискове и да у другом кругу бирачи одлучују између Иванова и Пендаровског.

За валидност избора неопходно је да у другом кругу на биралишта изађе више од 40 одсто уписаних у бирачке спискове. ДУИ је најавио да ће бојкотовати изборе, захтијевајући промјену Устава како би предсједник био биран у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана