Расписани пријевремени парламентарни избори у Хрватској за 11. септембар

Срна
Расписани пријевремени парламентарни избори у Хрватској за 11. септембар

Загреб - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић расписала је пријевремене изборе за посланике у Хрватски сабор 11. септембра, у складу са Одлуком о распуштању Хрватског сабора, саопштено је из њеног кабинета.

Биће то девети избори за Хрватски сабор и други на којима ће бирачи користити преференцијални глас, односно на листи за коју ће гласати моћи ће заокружити и име кандидата којем дају предност у односу на све друге кандидате с те листе.


Биће биран 151 заступника, 140 у 10 изборних једница у Хрватској, три ће изабрати "дијаспора", односно хрватски држављани с пребивалиштем у иностранству, а осам припадници националних мањина, јавили су хрватски медији.

Избори долазе само 10 мјесеци након посљедњих парламентраних избора, а око 3,8 милиона бирача одлучиће ко ће имати већину у Сабору и добити прилику да формира будућу хрватску Владу.

У Сабору, који је од јуче и формално распуштен, већину су имали ХДЗ-ова Домољубна коалиција и Мост независних листи с партнерима, али тај је сазив направио преседан и, на подстицај ХДЗ-а, већина је срушила свог премијера Тихомира Орешковића.

ХДЗ-у, који је нову већину желио осигурати без Моста, то није пошло за руком, па су грађани принуђени поновно изаћи на биралишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана