Расписана потјерница за Главашем

Агенције
Расписана потјерница за Главашем

Загреб, - Загребачки Жупанијски суд расписао је потјерницу за Бранимиром Главашем, којем је укинута правоснажна пресуда према којој због ратног злочина служи затворску казну у БиХ.

То значи да ће Главаш, ако пређе на хрватску територију након пуштања из мостарског затвора, бити ухапшен јер је против њега сада на снази неправоснажна пресуда на основу које му је раније одређен притвор, преносе медији.

Портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић рекао је новинарима да је потјерница расписана јер је Уставни суд ставио ван снаге правоснажну пресуду Врховног суда, којом је Главаш осуђен на затворску казну од осам година.

С обзиром да Главаш у Мостару служи казну на основу правоснажне пресуде која је укинута, очекује се да ће ускоро бити пуштен на слободу. Девчић, међутим, каже да суд о томе нема службену информацију.

Он је додао да Главаш, уколико Министарство унутрашњих послова распише међународну потјерницу, теоретски може бити ухапшен и у БиХ, али да га од екстрадиције штити двојно држављанство.

Неправоснажном пресудом, Главаш је осуђен на 10 година, а према закону се притвор одређује за казне дуже од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана