Расписана међународна потјерница за Хилдом Товшак

Агенције
Расписана међународна потјерница за Хилдом Товшак

Љубљана - Словеначка полиција расписала је међународну потјерницу за Хилдом Товшак, бившим директором “Веграда”, грађевинске фирме која је прије двије године отишла у стечај, преносе агенције.

Портпарол полиције Весна Дроле изавила је да је Хилда Товшак, која је 1990-их година била и утицајан политичар - главни секретар једне од тада владајућих странака, а која се у суботу требала вратити у притвор у Цељу, стављена и на Интерполову листу тражених особа.

Словеначки медији наводе да је Товшакова већ осуђена на двије године затвора због проневјере и неовлаштеног кориштења туђе имовине, те да је у посртању фирме, која је на крају завршила у стечају, потрошила и средства из синдикалног Фонда солидарности, а радницима годину дана није исплаћивала плате нити уплаћивала доприносе.

Товшакова, коју чека још неколико судских поступака из области привредног криминала, због пословних афера у којима је учествовала, те веза са политиком, постала је једна од најомраженијих особа у држави, као и симбол “заблуда словеначке транзиције” и “тајкунске приватизације”.

Министар за правосуђе Сенко Пличанич изјавио је јуче да у року два дана очекује извјештај руководиоца специјалног државног тужилаштва Харија Фурлана како се могло догодити да Товшакова буде пуштена из притвора упркос сумњи да може побјећи из земље.

Од главног државног адвоката Звонка Фишера, министар за правосуђе очекује извјештај који ће дати јасну слику о томе гдје је дошло до грешке и да ли су потребне законске измјене како се слични случајеви не би убудуће догађали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана