Рама: Два албанска сателита лансирана у орбиту

Танјуг
Рама: Два албанска сателита лансирана у орбиту

ТИРАНА - Два албанска сателита, "Албанија 1" и Албанија 2" лансирана су данас из базе Кејп Канаверал на Флориди у оквиру мисије америчке компаније Спејс екс „Транспортер-6", саопштио је албански премијер Еди Рама.

Он је на свом Фејсбук профилу истакао да "Албанија од данас има више високотехнолошких могуćности за контролу, заштиту и управљање својом територијом, пружајуćи виталне податке у реалном времену о бројним кључним аспектима за одрживи развој".

Албанске сателите у орбиту је пренијела ракета "Фалкон 9", која је у оквиру мисије "Транспортер-6" је шеста треба да испоручи 114 микросателита и других свемирских летелица у орбиту.

Албанија ће сателите искључиво користити за обраду геопросторних информација (ГИС), као и за обезбјеђивање производа за снимање и других компоненти, наводи "Албенијан пост".

Између осталог, два сателита ће бити стављена на располагање институцијама које обављају послове у вези са територијом, водом, шумама, пожарима, урбани отпадом или пољопривредном производњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана