Ракчевић предлаже да 20 улица у Подгорици добије називе по знаменитим женама

Танјуг
Ракчевић предлаже да 20 улица у Подгорици добије називе по знаменитим женама

ПОДГОРИЦА - Замјеник градоначелнице Подгорице Лука Ракочевић упутио је захтоев Савоету за давање приједлога назива насеља, улица и тргова у Главном граду, да улице које још немају додјељене називе, добију име по 20 знаменитих жена из црногорске и југословенске историје.

Ракчевић је иницијативу упутио због, како је навео, поражавајуће чињенице да од око 800 улица које Подгорица има свега њих двадесетак носи назив по знаменитим женама.

Из Градске управе је саопштено да је Ракочевић сматра да та неправда треба да буде исправљена уважавајући значај који су жене имале по Главни град и Црну Гору.

Његов преијдлог је да улице у Подгорици добију назив по Катерини Бели Радоњић, првој црногорској књижевници;  Ана Марији Маровић, првој црногорској песникињи; Милки Бајић Подерегин, првој црногорској и југословенској романсијерки;· Јелисавети Поповић, првој црногорској композиторки; Зорки Комненић, првој црногорској правници; Јелени Вицковић, учитељици и оснивачу прве приватне школе за описмењавање женске деце; Иди Верони, песникињи, сликарки и драмском писцу из 19. вијека; Види Матијан, педагогу и композитору, као и Олгивани Лазовић (Лојд Рајт), композиторки, писцу и играчици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана