Рајко Аничић изручен Загребу по поједностављеној процедури

Срна
Рајко Аничић изручен Загребу по поједностављеној процедури

Београд - Рајко Аничић, који је у марту ухапшен у БиХ по хрватској потјерници због сумње да је починио злочине над цивилима, изручен је Хрватској по поједностављеној процедури, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Он је навео да је Аничић изручен Хрватској 28. априла, као и да се раније пред Судом БиХ изјаснио да пристаје на изручење по поједностављеној процедури.


Штрбац каже да се људи одлучују на поједностављено изручење онда када се не осјећају кривим, те да је било неколико таквих случајева.

"У случају Аничића, из разговора са његовом родбином и пријатељима сазнао сам да он изгледа нема везе са дјелом за које га терете", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је до сада 165 Срба и припадника ЈНА ухапшено по хрватским Интерполовим потјерницима, а да је Аничић 57. који је изручен Хрватској.

Штрбац наводи да је Аничић сада у Загребу и да је за његову одбрану ангажован познати хрватски адвокат Анте Нобило.

Пошто је поступак вођен у одсуству, Штрбац каже да би Аничић сада требало да буде испитан, а тужилаштво након тога може да остане и даље при оптужници, да предмет врати у истрагу или да одустане.

"Тужилаштво може да мијења чињенични опис и да преквалификује ратни злочин у оружану побуну. У том случају нема оптужнице, а суд тада доноси само рјешење у којем константује да се примјењује Закон о опросту и Аничић је слободан", рекао је Штрбац.

Он наводи да "Веритас" има податак да је против најмање 20 изручених Срба поступак обустављен или оптужба одбијена, углавном због преквалификације ратног злочина у оружану побуну.

Штрбац каже да сви изручени Хрватској не смију да буду суђени ни за шта друго, осим за кривично дјело због којег су изручени, тако да би хрватски суд морао да одлучи о ратном злочину.

"Међутим, они прибјегавају једном маневру - да не би доносили ослобађајући пресуду, тужилаштво преквалификује дјело и онда их суд помилује. Оптужени иде на слободу, али тако му избијају адуте за надокнаду штете због неоснованог боравка у притвору", рекао је Штрбац, напомињући да је Драган Васиљковић већ 11 година у притвору.

Рајко Аничић /58/ ухапшен је у марту на граничном прелазу Рача, при уласку у БиХ из Србије, због наводног злочина над цивилима почињеног у септембру 1991. године на подручју Дарувара у Хрватској.

Аничић, који има држављанство и Хрватске и Србије, није се налазио на списку хрватског тужилаштва осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 31. марта 2013. године, на којем је било 1.577 имена.

Он је напустио завичај у првом великом егзодусу Срба из Западне Славоније у децембру 1991. године. Био је настањен у Илоку до децембра 1997. године, након чега је дошао у Србију, гдје је живио до хапшења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана