Рајанер извео на суд Кроацију Ерлајнс због државне помоћи

Танјуг
Foto: Индекс.хр

ЗАГРЕБ - Европски општи суд почео је расправу у случају Рајанера против одлуке Европске комисије из 2020. да одобри 11,7 милиона евра државне помоћи Кроација Ерлајнсу за компензовање губитака насталих током корона пандемије и ограничења путовања које су Хрватска и друге земље увели у од 19. марта до 30. јуна 2020.

Судски поступак је почео у сриједу, а одлука ће бити донијета у новембру, извештава портал Екс-Ју Авијејшен.

Поводом овог судског поступка из Рајанера су саопштили да је "бескичмењачки приступ Европске комисије према државној помоћи од почетка кризе Ковид-19 омогућио државама чланицама да бескрајно исписују чекове својим неефикасним зомби авио-превозницима у име избледелог националног престижа".

У саопштењу се додаје да је ЕК "на брзину одобрила више од 30 милијарди евра дискриминишуће државне помоћи од почетка кризе".

Рајанер је сличну акцију покренуо против низа одлука о пружању државне помоћи превозницима у Француској, Белгији, Шведској и Италији.

Европски Општи суд је већ пресудио у корист Рајанера у случајевима који укључују Ер Франс, КЛМ, ТАП Ер Португал и Кондор, али је одустао од захтјева да авио-превозници одмах врате средства.

Поред 11,7 милиона евра датих Кроација Ерлајнсу за покриће губитака насталих од марта до краја јуна 2020, држава је том превознику одобрила и 33,2 милиона евра као власнички зајам, и докапитализовала га финансијском ињекцијом од 46,2 милиона евра како би се "капитал авио-компаније вратио на нивое пре Ковида, тј. на ниво као 31. децембра 2019".

Хрватска је влада овог љета подијелила 45,4 милиона евра помоћи авио-сектору земље у облику субвенционисаних камата на кредите. Примаоци помоћи, као ни износи које су добили, још нису познати. Хрватска влада има рок од 12 мјесеци од датума склапања уговора да то обзнани, што значи да подаци вероватно неће бити објављени пре јуна идуће године, закључује портал Екс-Ју Авијејшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана