Рахим Адеми изгубио спор са државом

Танјуг
Рахим Адеми изгубио спор са државом

Загреб - Пензионисани хрватски генерал Рахим Адеми изгубио је спор против државе од које је због седам мјесеци проведених у хашком притвору.

Он је био у Хагу под сумњом да је починио ратни злочин над српским цивилима у акцији Медачки џеп 1993, тражио милион куна одштете (132 000 Евра).

Према неправоснажној пресуди сплитског Општинског суда, Адеми је дужан да плати и 30.000 куна судских трошкова, а његов адвокат Чедо Продановић је најавио жалбу на пресуду.

Адеми је државу тужио сматрајући да је неосновано и свјесно изручен Хагу, као и због тога што су одређена државна тијела, наводно, затајила документа који су му ишли у прилог, пренијела је агенција Хина.

“Потом су одлучили да се одређена документација против њега шаље у Хаг, а против других генерала не, због чега је завршио у притвору и био оптужен. Када је одбрана прибавила те сакривене документе и када је Хаг видио да немају више случај предмет су као 'кукавичје јаје' уступили хрватском правосуђу које га је ослободило”, објаснио је раније Продановић.

Генерал Адеми у Хаг је добровољно отишао у јулу 2001, да би на слободу био пуштен у фебруарау наредне године.

У првом поступку који је хрватском правосуђу препустио Хашки суд ратни заповједник Мирко Норац правоснажно је осуђен због убиства српских цивила и паљења њихових кућа и имовине.

Осим на шест година за злочине у Медачком џепу, Норац је осуђен и на 12 година због злочина на госпићком подручју, па му је Врховни суд одредио јединствену казну од 15 година, а крајем 2011. условно је пуштен на слободу.

Његов суоптуженик Адеми ослобођен је јер је суд закључио да је као заповједник Зборног подручја Госпић у акцији Медачки џеп имао сужена овлашћења “због паралелне линије заповједања” коју је у име тадашњег начелника Главног штаба Јанка Бобетка водио адмирал Даворин Домазет Лошо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана