Радуновић: Уклaњање Св. Саве из Котора почетак шовинистичког пира, сљедећи ће бити Његош

Танјуг
Гимназија Котор
Foto: stanjestvari.com | Гимназија Котор

ПОДГОРИЦА - Посланик Демократског фронта Славен Радуновић оцијенио је да је, захтјев за уклањање постера Светог Саве из кабинета гимназије у Котору, само зато што је православни архиепископ, први корак, а да је наредни уклањање Његоша, зато што је био православни митрополит.

Радуновић је на свом фејсбук профилу написао да је уклањање постера Светог Саве "тек почетак шовинистичког пира", али и поручио:

"Закаснили сте, господо, нема више услова за вашу Кристалнахт. Ово је нова стара Црна Гора, на коју ћете морати да се навикнете".

Навео је да је сљедећи корак по истом обрасцу, уз исто образложење, захтјев да се уклоне постери Његоша, јер је био православни митрополит.

"Господо Титови пионири и скојевци, нико од вас не тражи да се из школа уклоне, рецимо, слике Владимира Назора, којем на челу сија петокрака, идеолошки симбол, али вам сметају народни учитељи, просветитељи и књижевници из наше историје, који су у тим временима могли бити само свештеници или чланови краљевских породица, јер је писменост била слаба или је није било међу обичним народом".

Подсјетио је да је, како је навео, тај Растко Немањић, којег би инспекторка Магделинић да протјера из которске гимназије, установио једну од првих епархија, ту, на Превлаци, при 800 година, на пет километара ваздушне линије од ове школе.

"Тада преци Јосипа Броза, Карла Маркса и Андреја Николаидиса нису знали ни да Котор и Бока уопште постоје. У которским школама се Св. Сава славио много прије него што су се преци 95 одсто данашњих становника Црне Горе описменили", написао је Радуновић.

Ово више нема везе са политиком, него са здравим разумом, поручио је Радуновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана