Радуловић: Нису испуњени услови за одлучивање о опозиву Ђукановића

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Предсједник Удружења правника Црне Горе Бранислав Радуловић тврди да још не постоје формално-правни услови да би се одлучивало о опозиву председника државе Мила Ђукановића, на основу иницијативе коју је поднијела Социјалистичка народна партија, која сматра да је шеф државе повриједио Устав изјавама уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Радуловић каже да није извјесно да ће у правном смислу доћи до резултата који би у основи могао да значи разрјешење Ђукановића. У образложењу иницијативе СНП за опозив Ђукановића се наводи да је шеф државе повриједио Устав када је Српској православној цркви поручио да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу. Радуловић  каже да је ријеч о иницијативи која има политичку и правну димензију.

"Када је посреди политички аспект иницијативе, сасвим је природно да се користи сваки повољан моменат да један или други политички субјекат, условно речено, нанесу штету другој страни", навео је Радуловић.

Формално правно, каже, парламент се још није изјаснио о тој иницијативи. Када, како објашњава, парламент прослиједи преијдлог Уставном суду, према процедури у року од три дана он мора да буде достављен Ђукановићу, који има право да се на тај преијдлог изјасни у року од 15 дана. "Ситуација је сада таква да процесни аспекти нису испуњени", навео је Радуловић.

Према његовим ријечима, додатно отежава ситуацију то што Уставни суд у овом тренутку није комплетан, да од седам Уставом дефинисаних чланова има свега пет, а за већину је потребна већина од укупног броја.

Напоменуо је да је број предмета за оцену уставности велики и да је међу њима, између осталог, и приједлог за оцјену уствности Закона о слободи вјероисповести који, како наводи, још није дошао на дневни ред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана