Радуловић: Немогуће повући одлуку о протјеривању српског амбасадора из Црне Горе

Срна
Радуловић: Немогуће повући одлуку о протјеривању српског амбасадора из Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Министар спољних послова Црне Горе Ђорђе Радуловић рекао је да ће бити повучено више амабасадора на некој од наредних сједница Владе, како би на њихова мјеста дошле каријерне дипломате.

- Амбасадори који су каријерне дипломате и који су прошли тренинг дипломатских кадрова, ми ћемо се трудити да их задржимо, ове остале ћемо повући - рекао Радуловић за Телевизију "Вијести".

Радуловић је рекао да у овом тренутку није могуће повући одлуку о протјеривању амбасадора Србије Владимира Божовића, сходно конвенцији.

- Ако би Србија поново хтјела да постави Божовића, мора да добије позив за агреман од предсједника Црне Горе и Влада нема могућност да одлучује о том питању - објаснио је Радуловић.

Он је поручио да не треба гледати у 1918. годину и то треба оставити историчарима.

- Сви треба да буду спокојни, Црна Гора је независна држава, али је држава свих који живе у њој и сви ову земљу морају да доживе као своју. Ако неки проценат грађана не осјећа Црну Гору као своју, неки проценат Срба, то је прави примјер да треба покренути дијалог - рекао је Радуловић.

Радуловић је навео да ће један од првих потеза бити интензивирање процеса преговора са ЕУ, што је један од приоритета.

- Имали смо бројне разговоре са представницима ЕУ претходних дана. Апсолутно постоји спремност да ЕУ званичници пруже подршку наставку интеграција. Они нас већ виде као свој дио, само је на нама да урадимо посао кући како требе и спроведемо реформе - навео је Радуловић, који сматра да Црна Гора до 2025. или 2026. године може бити дио ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана