Радови у Цетињском манастиру и даље стоје

Танјуг
Радови у Цетињском манастиру и даље стоје

ПОДГОРИЦА- Митрополија црногорско-приморска СПЦ цркве поднијела је 18. јуна захтјев за издавање конзерваторских услова за поправку санитарних чворова у Цетињском манастиру, констатовано је у записнику о извршеном инспекцијском надзору Управе за инспекцијске послове, пише подгоричка Побједа.

Лист наводи да, међутим, конзерваторски услови не могу бити издати док се надлежни секретаријат престонице Цетиње не изјасни да ли је за планиране радове потребна грађевинска дозвола.

"Обраћамо вам се са захтевом за издавање конзерваторских услова за обнову санитарних чворова у сутеренском простору Цетињског манастира, на месту где су се налазили по пројекту Републичког завода за заштиту споменика културе из 1984. године, као и за поправку спољних канализационих водова од манастира до шахте, који се налазе испод камене подлоге урађене пре петнаестак година", наводи се у захтјеву Митрополије у који је Побједа имала увид.

Захтјев Митрополије предат је у року од једног дана, а након инспекцијског прегледа по пријави грађана Цетиња, 17. јуна.

Грађевински радови унутар овог вишевековног културног добра Црне Горе, пише лист, изазвали су револт грађана Цетиња и стручне јавности, који су се у више наврата окупљали испред капије Манастира и захтијевали хитну обуставу радова док инспекцијски органи не утврде чињенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана