Радник поште отпуштен јер је пијан долазио на посао

GS
Foto: AdobeStock

ЗАГРЕБ - Радник Хрватске поште (ХП) на подручју Загреба, добио је отказ јер је често био пијан на послу и није на вријеме уручивао пошиљке, а одлуци о отказу успротивио се синдикат ХП тврдећи да "ХП није узео у обзир све околности случаја, прије свега да се поштар лијечи од алкохолизма, да није намјерно починио повреде радне дисциплине, као и да му треба подстицај у лијечењу".

Радник је затим тужио Пошту тражећи да се одлука о отказу поништи, а као аргумент у парници користио је противљење синдиката, преноси Слободна Далмација.

"Ја сам лијечени алкохоличар, посрнуо сам и више нисам могао да станем након једног пића. Отишао сам 15 дана у болницу на лијечење. Сада сам добро и молим за још једну прилику", навео је поштар.

Судија је одбацио његов захтјев, наводећи да из документације произлази да је поштар кренуо на лијечење тек након отказа у августу прошле године.

Као непосредан повод за отказ Пошта је навела контролу на радном мјесту прошле године у јуну, када му је измјерено 1,11 промила алкохола.

Раније је већ био упозораван на кршења дисциплине - једном због неиспоручивања пошиљке, а други пут јер је на послу имао чак 3,17 промила алкохола у крви.

"Приликом задње контроле, осим алкохола, утврђене су и друге велике неправилности у раду. Тачније, достава више стотина пошиљака које је задужио каснила је више од мјесец дана, а неке пошиљке су недостајале, на шта је поштар рекао да их је изгубио", саопштила је Хрватска пошта.

У претходном случају за једну пошиљку, која се водила као уручена, утврђено је да се налазила у његовом дому, што "упућује на вољни елемент прикривања пропуста у раду који су могли резултирати штетом за корисника и послодавца", рекли су у ХП.

Судија је потврдио да је отказ био потпуно законит и оправдан и наложио отпуштеном раднику да Пошти надокнади 625 евра трошкова парничног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана