Радник "Чистоће" остао без руке

GS
Foto: Telegram

ЗАГРЕБ - Три су особе повријеђене, од којих једна теже, у јутрошњем одрону отпада на Јакушевцу, изјавио је загребачки градоначелник Томислав Томашевић нагласивши да се одговорност мора утврдити.

"Ко год да је одговоран, биће санкциониран. Одлагање је суспендирано и биће онако како кажу државне институције", рекао је, између осталог, Томашевић.

"Тражим хитни састанак с Владом да утврдимо што се све може направити да се Јакушевец затвори", рекао је Томашевић.

Сви налази инспекције досад нису показале неправилности, али још увијек се чека анализа, рекао је Томашевић новинарима на Јакушевцу гдје се одрон отпада догодио и прије нешто мање од мјесец дана.

"Морамо причекати налазе и резултате те истраге да одговоримо одговорно на питања везана за одрон који је био прије три тједна", рекао је.

Поручио је да се такве ствари не смију догађати и да ће направити све што релевантне државне институције утврде да треба направити.

Оно што је кључно је сигурност радника и сигурност грађана. За сада, мјерне станице које овдје јесу на Јакушевицу не показују да је дошло до прекорачења граничних вриједности нити за сумпороводник, нити за метан, казао је.

Томашевић је рекао и да је град наручио мјерење квалитете ваздуха око Јакушевца те да ће оно обавити Наставни завод за јавно здравство "Др. Андрија Штампар".

Предсједник Удруге за заштиту околиша Јакушевец Ратко Бедековић, активиста који 50 година живи на Јакушевцу, рекао је након одрона смећа да је вријеме за "неопозиву оставку градоначелника и неспособне градске управе", јавља ХРТ.

"Ово је кап која је прелила чашу јер је оваквим чином довео у опасност већи број грађана, угрозио животе. На концу конца овај пут имамо и озлијеђених радника Чистоће", рекао је Бедековић.

"Тражим исто тако да се надлежно Министарство господарства и одрживог развоја укључи у рјешавање проблема Јакушевца, да се укључи Саборски одбор за заштиту околиша на челу с госпођом Сандром Бенчић, блиском сурадницом Томислава Томашевића и тражим да се сједница Саборског одбора у року осам дана одржи у Јакушевцу. На тој сједници тражим присутност удруга које дјелују на подручју Јакушевца, укључене у Иницијативу за Јакушевец", додао је Бедековић.

Загребачки огранак Хрватске демократске заједнице објавио је саопштење након инцидента на Јакушевцу.

"Подсјећамо јавност да смо први упозорили да се на одлагалишту отпада Јакушевец-Прудинец активирало велико клизиште те да је дошло до одрона због незаконитог одлагања биоотпада. Тек четврти дан након инцидента тренутна градска власт приопћењем је поручила грађанима да је: „све под контролом“. Сада можемо видјети размјере те контроле или боље речено намјере, а то је заташкавање истине о брду Јакушевец и одлагању разврстаног биоотпада", рекао је загребачки ХДЗ.

"Одговорно тврдимо да је 11. студеног 2023. и данас до одрона дошло искључиво због одлагања велике количине разврстаног биоотпада који ондје није требао бити. Колико би људи на Јакушевцу требало погинути да се истражи што се ондје догађа и што је права истина? Је ли то санација до краја године а коју је најавио тренутни градоначелник", додао је загребачки ХДЗ.

"Уз конзултације са стручњацима из подручја заштите околиша дошли смо до сазнања да одрон, осим што представља угрозу за дјелатнике који раде на Јакушевцу, представља и здравствену угрозу за Загрепчане због ослобађања штетних плинова, што се интензивно осјећа чак и на великим удаљеностима, као и штетног утјецаја на отпадне воде и цијели сустав унутар депонија", устврдио је загребачки ХДЗ, а преноси Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана