Радници загребачке Чистоће настављају штрајк, на улицама се гомила смеће

Анадолија
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - Радници Чистоће од јуче су у штрајку због ванредних отказа који су издани тројици њихових колега, градско смеће накупља на загребачким улицама јер радници се и даље одбијају вратити на посао незадовољни ниским платама и условима рада.

Штрајк којему се јуче придружило око 1.000 радника Чистоће у три смјене, избио је у почетку без синдикалне организације, а главни повод штрајку су, навели су незадовољни радници, ванредни откази који су крајем прошле седмице уручени тројици њихових колега због наводно несавјесног обављања посла.

Наиме, тројица радника снимљена су мобителом од стране грађана како у камион за пластику искрцавају контејнере с осталим отпадом, што је након емитовања на средишњем државном дневнику изазвало бијес грађана и дијела јавности. Свега десетак дана након тог догађаја Загребачки холдинг, власник подружнице Чистоћа, двојици радника и возачу уручио је ванредни отказ.

Радници Чистоће поручили су како се неће вратити на посао док се и њихова тројица колега не врате на посао, а у образложењу су навели како није била ријеч о неодговорном мијешању отпада, него о кориштењу канти за другу врсту отпада за збрињавање превелике количине пластике.

Иако су још јуче ванредни откази тројици радника суспендовани, они су враћени на посао, незадовољни радници, њих око 700, и даље су јутрос окупљени у сједишту Чистоће како би наставили штрајк у јутарњој смјени.

Предсједница Синдиката Чистоћа Загреб Мирјана Калтак изјавила је како је велик број окупљених радника који одбијају кренути на посао јутрос предало своје захтјеве Управи Загребачког холдинга за повећањем основица, коефицијената и материјалних права.

“Док нам се то не испуни, сви као један смо одлучили остати ту у кругу подружнице”, изјавила је Калтак за Анадолију.

Јутрос су се у сједишту Чистоће окупили радници ноћне и прве смјене који се одбијају вратити на посао до испуњења захтјева, потврдила је синдикална представница Калтак која је навела како је Управа повукла ванредне отказе уговора о раду те како су тројица радника враћени на посао.

Просјечна плата загребачког комуналног радника износи између 660 и 730 евра.

Незадовољство радника у подружници Чистоћа буја већ неко вријеме, незадовољни су висином плате, недостатком људи, мањком опреме, условима рада, али и притисцима којима су као радници изложени откад је на подручју Града Загреба уведено сортирање отпада из домаћинстава, односно од почетка септембра 2022. године.

Стање са смећем на улицама главног града Хрватске још увијек је подношљиво, но настави ли се штрајк радника, ускоро би градске улице могле постати затрпане плавим и жутим врећицама у које грађани сортирају отпад.

Калтак је још пред крај прошле године најавила како ће синдикати свим законским могућностима тражити повећање плата радника Загребачког холдинга и рјешавање организације и систематизације по подружницама те уједначавање коефицијента за иста радна мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана