Радници трећи дан на капији Фабрике КАП

Агенције
Радници трећи дан на капији Фабрике КАП

Подгорица - Група радника Комбината алуминијума (КАП), којима је омогућен одлазак у старосну пензију, трећи дан узастопно је блокирала главну капију Фабрике, што ће, како је најављено, трајати до испуњења њихових захтјева, преносе агенције.

Представник преговарачког тима радника који су стекли право на пензију, Радован Тошковић казао је да ће радници непрестано блокирати извоз алуминијума из Фабрике, односно док им се не исплате адекватне отпремнине.

- Радници се тренутно окупљају, план је да блокирамо капију нон стоп, све док се не испуне наши захтјеви - рекао је Тошковић.

Према ријечима Тошковића, радницима који блокирају капију уговори о раду на мјесец су стављени ван снаге и они се више не третирају као радници КАП-а.

Бивши радници КАП-а траже од Владе и менаџмента да за њих 166 који су стекли право на пријевремену пензију буду исплаћене отпремнине као и новац који су годинама издвајали у стамбени Фонд КАП-а.

Незадовољни радници захтијевају да им се достави инФормација под којим условима ће им бити регулисана пензија, као и да се онима којима није уплаћен бенефицирани радни стаж то учини у најкраћем временском року.

Радници, њих 420, након измјена Закона о пензијском и инвалидском осигурању стекли су право за одлазак у пензију, с тим што 166 запослених то може да уради одмах, док је за остале услов уплата 2,2 милиона евра бенефиција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана