Радници "Drava Internacional" протестују против затварање фирме

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЗАГРЕБ- Радници фирме за прераду пластике у Осијеку “Drava Internacional”, гдје је на одлагалишту прије три дана избио велики пожар, окупили су се данас испред погона и протестовали против гашења фирме, тврдећи да је пожар подметнут.

. 'Желимо радити!', 'Не дамо на нашег газду!', 'Нећемо из Славоније!', викали су окупљени радници, а један од њих каже да је “ово што је за медије смеће, за нас драгоцјено”.

Истакли су да они од овог живе, прехрањују своје породице и дјецу која их чекају код куће.

“Дајте нам да радимо!”, тражили су радници, који су стали у одбрану власника фирме Звонка Беде, а жупана осијечко- барањског Ивана Анушића оптужују да жели да их уништи.

Да им, кажу, у фирми није добро, не би ту ни били.

Тврде да газда брине о њима, те да су све што имају изградили овдје.

За власника Беде кажу да није робовласник и да никада није прошао поред њих, а да их није поздравио.

“Сами смо дошли, дошли смо јер желимо да радимо и даље ту, не смијју нас затворити”, поручују радници међу којима има и Непалаца.

Један од радника из Непала рекао је да је задовољан радом, послом и смјештајем.

Многи од њих плачу и кроз сузе говоре да не знају од чега ће живјети ако не буду радили.

Траже казну за оног ко је, како наводе, намјерно подметнуо пожар.

Власник фирме Звонко Беде такође је у сузама одржао говор пред окупљенима и медијима.

“Нисам организовао овај скуп, захваљујем радницима на оваквој подршци, што су дошли, што се захваљују свему што сам направио за њих”, рекао је власник.

Он је истакао да су ово за њега и за раднике тешки тренуци.

“Очито је да се морамо бранити. Напади су страшни, неистинити. Барата се информацијама које нису тачне”, рекао је власник Беде.

Он је захвалио ватрогасцима на интервенцији, али је истакао и да су у гашењу пожара умногоме помогли управо радници.

“Драва Интернатионал послује у складу са законом. Имамо дозволе за рад, сертификате. Да смо имали грешке, јесмо. Исправили смо их”, навео је Беде.

Истакао је да је заштита од пожара редовно у континуитету контролисала фирму.

“По мени, пожар је подметнут. Имамо посјечену ограду, неко је ушао и запалио”, рекао је власник и најавио кривичну пријаву због изречених лажи на његов и рачун фирме.

Пријаву ће, каже, поднијети против жупана осјечко-барањског Ивана Анушића који је рекао да ће тражити његову одговорност.

“Имам право да подигнем кривичну пријаву Анушића због неистина које је изјавио о мени. То што Штаб ради није нормално, није дошао ни Инспекторат, није било ни истраге. Не може неко да прича о 500.000 тона пластике. У Драву није ушла кила пластике која није извагана и за коју се не зна. Све је евидентирано и Инспекторат ће то видјети”, рекао је Беде новинарима, пренио је хрватски портал 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана