Радници "Будванске ривијере" добијали 13. плату, регрес... а сад тужбама траже два милиона евра

Срна
Радници "Будванске ривијере" добијали 13. плату, регрес... а сад тужбама траже два милиона евра

БУДВА - Хотелска група “Будванска ривијера” нашла се на удару тужби више од стотину радника који од ове највеће хотелске компаније у Црној Гори у већинском власништву државе потражују готово два милиона евра.

То је “Вијестима” потврђено из више извора. Уколико би судови позитивно одговорили на тужбе запослених, то би био велики удар на пословање компаније која се налази на климавим ногама, посебно од корона кризе.

Како “Вијести “сазнају, радници траже накнаду штете по основу мање исплаћеног стартног дијела зараде, као и потраживања по основу мање исплаћеног топлог оброка, регреса, неисплаћених и мање исплаћених прековремених, ноћних и празничних сати, погрешног обрачуна минулог рада, превоза, због неисплаћене или мање исплаћене накнаде на име неискоришћених годишњих одмора, разлика исплаћеног коефицијента, јубиларне награде…

Запослени су основаност тужбених захтјева пронашли у налазу и мишљењу екстерног ревизора за 2021. годину који је у годишњем извјештају навео да је Хотелска група “Будванска ривијера” требало да обрачунава стартни/посебни дио зараде у износу од 70 одсто од обрачунске вриједности 210,6 евра коју је Хотелска група користила за обрачун основне зараде.

Како је појашњено, посебни дио зараде се обрачунавао на основицу од 90 евра бруто (63 евра), дакле на износ утврђен на нивоу државе, што је у складу са законским прописима Црне Горе и што је обрачунска вриједност која је утврђена на нивоу Црне Горе.

Како пише у Закону о раду, посебни дио зараде је дио који запослени остварује по основу накнаде за исхрану у току рада и 1/​12 регреса за коришћење годишњег одмора и чини саставни дио минималне зараде. Посебни дио зараде утврђује се колективним уговором и не може бити мањи од 70 одсто обрачунске вриједности коефицијента утврђеног на нивоу Црне Горе.

Колективни уговор за дјелатност туризма и угоститељства предвиђа исто што и Закон о раду, с тим што је предвиђен виши износ од 80 одсто на основицу од 90 евра (72 евра). Посебни дио зараде запосленог не може бити нижи од 80 одсто обрачунске вриједности коефицијента утврђене на нивоу Црне Горе. Споразумом о утврђивању обрачунске вриједности коефицијента и стартног дијела зараде у бруто износима, обрачунска вриједност коефицијента у бруто износу се утврђује на мјесечном нивоу у износу од најмање 90 евра.

Имајући у виду сва давања, поставља се питање да ли су запослени оштећени ако се узме у обзир да је Хотелска група исплаћивала и више него што је била обавезна по свом Колективном уговору.

Оно чиме се Хотелска група “Будванска ривијера” може похвалити је чињеница да су запослени сваке године добијали 13. плату, стимулансе, те регрес и зимницу у износу од 1.000 евра, што је представљало додатно давање запосленима у циљу побољшања материјално-социјалног статуса. Како је ријеч о компанији која има карактер сезонског пословања, велики дио запослених није радио у зимском периоду, а уредно је примао зараду.

Из “Будванске ривијере” нису хтјели да коментаришу покренуте судске поступке.

И ватрогасци тражили милион евра

Сличан судски спор против Општине Будва водилио је 50 ватрогасаца, захтијевајући да им се исплати милион еура одштете због неусаглашености коефицијената на зараде од прије деценију, као и по основу мање обрачунате плате за период од 2013. до 2016. Процес су изгубили.

Проблем је испао јер је Општина до 2008. исплаћивала ватрогасцима зараде у складу с тада важећим Законом о зарадама државних службеника и намјештеника.

Спор су изгубила и 22 општинска функционера и радника који су тражили да им се на име мање обрачунате зараде од 2013. до 2017. исплати 355 хиљада евра с урачунатим каматама. Такви захтјеви су одбијени, а радници који су тужили морали су да плате судске трошкове у износу од 50 хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана