Радман сумња у сагласност у ЕУ за санкције Додику

Танјуг
Радман сумња у сагласност у ЕУ за санкције Додику

БРИСЕЛ - Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изразио је данас сумњу да ће унутар Европске уније бити постигнута сагласност у вези с увођењем санкција против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, што је затражила нова шефица њемачке дипломатије Аналена Бербок.

Он сматра да је то било “више испитивање терена и тестирање расположења држава чланица”.

“Нико није инсистирао на санкцијама у неком већинском формату у смислу да су се све земље сагласиле. То је било више испитивање терена, мишљења и расположења држава чланица”, рекао је Грлић Радман послије састанка Савјета министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Истакао је да се Хрватска залаже за дијалог, преноси Хина.

“Нама је у интересу да инсистирамо на дијалогу, да увјеримо све лидере да је нужно да Босну и Херцеговину посматрамо и доживимо као суверену и цјеловиту земљу и да нема простора за било какав сепаратизам”, рекао је Грлић Радман.

Њемачка министарка спољних Аналена Бербок, која је данас први пут учествовала на састанку Савјета министара спољних послова ЕУ, изјавила је да су “напори на разбијању БиХ неприхватљиви и да је лобирала да се постојећи режим санкција користи и против Милорада Додика”.

Скупштина Републике Српске усвојила је у петак Закључке у вези с преносом надлежности, тако да се закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са РС на институције БиХ неће примјењивати на територији Српске од дана ступања на снагу закона и других прописа из тачке 2. ових закључака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана