Радман: Смјене у ХРТ-у немају везе са критикама Милановића

Index.hr
Радман: Смјене у ХРТ-у немају везе са критикама Милановића

Загреб - Директор ХРТ-а Горан Радман рекао је да је “чиста политичка инсинуација” да је до недавних смјена новинара Дневника 3, који су угостили саборској посланика Ружу Томашић која је ширила говор мржње, дошло, јер се та емисија нашла на мети критика хрватског премјера Зорана Милановића.

- Нити смо то радили због његовог јавно исказаног става, нити смо подлегли било чијем интересу. Радило се о професионалној одлуци главног уредника који је те људе и поставио и има их право замијенити када процијени да не обављају посао како треба - рекао је он у интервјуу за портал Index.hr.

Он је рекао и да “апсолутно одбија да било који политичар, укључујући и предсједника Владе, у овом тренутку има утицај на рад ХРТ-а”, истакавши да на њега није било никаквих покушаја политичког притиска откада је на тој функцији.

Радман је демантовао и да је у сукобу интереса “ни по формалној ни по неформалној основи”, послије недавних наслова да се води поступак против њега у том смислу.

Он је истовремено директор фирме “Наутара” и члан Надзорних одбора Хипо Алпе Адриа банке и Атлантик групе.

- Сукоб интереса регулисан је Законом о ХРТ-у. Закон о спречавању сукоба интереса односи се на државне службенике, а директор медија то није, па се на мене не односи тај закон, већ искључиво Закон о ХРТ-у - објаснио је свој став Радман.

Он је навео и да њега Сабор није именовао као државног службеника и да се у Закону о спречавању сукоба интереса нигдје не спомиње ХРТ, као јавна установа која би могла доћи у обзир за поступање Комисије за спречавање сукоба интереса.

Ако се, ипак, деси да Комисија закључи да је директор ХРТ-а у сукобу интереса, он сматра да би то могло имати врло радикалне и драматичне посљедице и био би преседан у начину на који држава управља ХРТ-ом, а у том случају спреман је да размишља и о одступање са ове дужности.

- Да сам знао да се на мене односи и Закон о спречавању сукоба интереса, можда се никад не бих кандидовао за директора или бих можда раније направио неке радње које би спријечиле да се данас манипулише том информацијом. Ја ништа од јавности нисам сакрио. Све те информације су биле садржане у мојој документацији за конкурс. Ако је неко сматрао да тамо постоји нешто непримјерено, имао је прилике тада реаговати. Зашто то сада постаје тема? - запитао је Радман.

Он не сматра да му неко “подмеће”, али оцјењује да неко покушава да га дезавуише као особу да извршава своју дужност.

Радман каже и да није задовољан начином на који Надзорни одбор ради који га, иначе, често критикује и назива “аутократом”.

Оцијенио је и да су гласине, да је директор постао уз подршку предсједника Иве Јосиповића, пронијели медији и рекао да су они само вршњаци и пријатељи дуго времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана