Радман са Турковићевом: Да се само Хрватска пита, БиХ би већ била у ЕУ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Министар иностраних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да би БиХ, да се само Хрватска пита, већ била у ЕУ.

"Хрватској је у интересу стабилност БиХ, што је уједно и гарант за приступање ЕУ. Кад би се само Хрватска питала, БиХ би већ била у ЕУ", рекао је Радман новинарима у Сарајеву послије састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић.

Он је нагласио да Хрватска подржава све оно што се политички лидери у БиХ договоре, да БиХ у Хрватској има пријатеља, као и да су мир и међусобно уважавање најважнији за билатералне односе.

Радман је навео да је стигао да би са Турковићевом размотрио могућност одржавања заједничке сједнице Савјета министара и Владе Хрватске у Загребу, наводећи да, поред заједничке границе, двије земље повезује висока трговинска размјена од око двије милијарде евра.

"Свјестан сам тренутних околности у БиХ, али рачунамо да ће се та ситуација промијенити и да ће бити могуће одржати сједницу. Искрено се надам да ће доћи до побољшања политичких околности у БиХ, а томе би увелико допринијело постизање договора о изборном закону", рекао је Радман, који је синоћ стигао у дводневну посјету.

Турковићева је поздравила идеју да заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара буде одржана у првој половини године у Хрватској, наводећи да двије земље дијеле много тога, па и отворена питања.

Она је навела да је и даље отворено питање одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори и да је потребно посветити додатне напоре како би се изнашло адекватно рјешење на добробит обје земље.

"Предлажем значајније укључивање БиХ и експерата у праћењу стања, проналазак рјешења и активности које је потребно предузети. Вјерујем да ћемо интензивирати ова питања и да ће се разговори наставити", истакла је Турковићева.

Она је додала да се отвара могућност за напредак и рјешавање питања која дуже вријеме оптерећују односе, те да су сагласни да се питање испуњавање 14 приоритета мора вратити у фокус.

Турковићева је истакла да је свима стало да регион буде миран и просперитетан, да се иде у правом смјеру, наводећи да дестабилизација БиХ не може проћи без дестабилизације цијелог региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана