Радман: МСП Хрватске није учествовало у поступку усвајања дjеце у Замбији

Танјуг
Радман: МСП Хрватске није учествовало у поступку усвајања дjеце у Замбији

ЗАГРЕБ - Министарство спољних и европских послова (МВЕП) Хрватске, односно хрватска амбасада у Јужној Африци која покрива Замбију, није учествовала у поступку издавања докумената нити у било ком другом поступку усвајања конгоанске дjеце због којих су ухапшени хрватски држављани у Замбији, изјавио је данас министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

Он је рекао да хрватске власти истражују случај усвајања дjеце из ДР Конга због чега су у затвору у Замбији завршила четири пара из Хрватске, као и да је формирана и радна група која се бави тим случајем, пренijела је Хина.

Осморо хрватских држављана налази се у притвору у Замбији због сумње у ваљаност докумената о усвајању малољетне конгоанске деце.

Потпредсједник владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић потврдио је јуче да су дјеца из Конга, коју су у Замбији усвојила четири хрватска пара накнадно ухапшена због сумње за трговину људима, имала хрватске документе.

-Министарство, односно наша амбасада у Јужној Африци, нити је учествовало у грађанском поступку издавања докумената нити је учествовало у било каквом поступку усвајања дјеце - истакао је Грлић Радман у изјави новинарима.

Он је казао да не може да изнесе друге информације у вези са оптужницом јер је истрага тамошњих власти још у току и да се притвореним Хрватима пружа конзуларна помоћ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана