Радман: Евакуацију из Судана затражио 21 хрватски држављанин

Срна
Радман: Евакуацију из Судана затражио 21 хрватски држављанин

ЗАГРЕБ - Евакуацију из ратом захваћеног Судана затражио је 21 држављанин Хрватске од укупно њих стотињак у тој афричкој држави, а процес ће се одвијати преко француске и хрватске амбасаде у Каиру, рекао је данас хрватски министар спољних и европских послова Горан Грлић Радман.

Он је навео да двојно држављанство има 19 држављана Хрватске, а два само хрватско.

Према његовим ријечима, ријеч је о групи која је затражила помоћ да напусти Судан гдје је сукоб између регуларне војске и паравојних снага блокирао хиљадее странаца.

Владе бројних земаља улажу напоре како би евакуисале своје држављане те грађане других земаља ако је то могуће. Борбе су избиле у главном граду Картуму и другим дијеловима земље 15. априла, четири године након што је дугогодишњи аутократ Омар Ал-Башир свргнут у народној побуни.

Команданти суданске војска и Снаге за брзу подршку (РСФ) испрва су били савезници који су заједно срушили Ал-Башира 2021, али су се посвађали током преговора о формирању цивилне владе и интеграције РСФ-а у оружане снаге.

У сукобу је до сада убијено више од 400 људи, а око 4.000 је рањено.

Неколико покушаја евакуације проводи се преко Порт Судана на Црвеном мору, који се налази око 650 километара сјевероисточно од Картума.

Осим у Картуму, извјештаји о најгорем насиљу долазе из Дарфура, западне регије на граници са Чадом у којој је избио сукоб 2003. године и оставио за собом 300.000 мртвих и 2,7 милиона расељених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана