Радман: Дејтонски Споразум промијењен до непрепознатљивости

Срна
Радман: Дејтонски Споразум промијењен до непрепознатљивости

ЗАГРЕБ - Хрватски министар иностраних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је да је Дејтонски споразум промијењен до непрепознатљивости и да Хрватска на то упозорава на савјетима ЕУ и НАТО.

Радман је рекао да се Хрвати у БиХ суочавају са тешкоћама у остваривању својих права, својеврсним институционалним насиљем, које се огледа у онемогућавању њиховог легитимног политичког представљања и другим негативним друштвеним појавама које произлазе из те чињенице.

"Зато је институционална помоћ Хрватске итекако потребна како би Хрвати опстали у крајевима БиХ у којима живе вијековима", рекао је Радман у Хрватском сабору којем је поднио први Извјештај о спровођењу Декларације о положају хрватског народа у БиХ за 2019. годину.

Одговарајући на питања посланика шта хрватска Влада ради да би Хрвати могли да бирају свог члана Предсједништва БиХ, Радман је рекао да Хрватска користи механизме свих савјета ЕУ и НАТО-а како би указала на асиметричност и аномалију која тренутно влада.

"Ми слушамо шта кажу Хрвати у БиХ, ако су они незадовољни, то незадовољство преносимо даље, у томе је улога Хрватске као потписнице Дејтонског споразума", рекао је Радман

Он сматра да је Дејтонски споразум неопходно "надоградити" како би се у БиХ обезбиједила равноправност и конститутивност три народа и осталих.

Током расправе у Хрватском сабору, представици Моста и Хрварских суверениста су оцијенили да положај Хрвата у БиХ никад није био лошији и да власт није довољно учинила за њих.

"Ријеч је о опстанку Хрвата у БиХ, о прворазредном политичком проблему, о непоштивању Дејтонског споразума, Хрвата је све мање, у културној, идентитетској и економској су кризи, а наше активности су се свеле на један извјештај у години дана", рекао је Хрвоје Зекановић из Клуба посланика Хрватских суверениста.

Мирослав Шкоро из Клуба Домовинског покрета каже да је положај Хрвата у БиХ "врло лош, чак гори него што је био за вријеме Југославије".

"Задатак Хрватске је да брине о Хрватима ван Хрватске, али и да, као супотписница Дејтонског споразума, интервенише онда када се дух тог споразума у једнакости нарушава", рекао је Шкоро.

Нино Распудић из Клуба Моста рекао је да недостаје конкретна спољнополитичка подршка Хрватима у БиХ и да би Хрватска треба јасно да стави до знања да ће блокирати добијање кандидатског статуса БиХ док не буде промијењен Изборни закон.

Он је навео да је Хрватска требало да прогласи Жељка Комшића персоном нон грата.

Посланик СДП-а Арсен Баук рекао је да је извјештај о спровођењу Декларације добра прилика да се расправља о БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана