Радикални ислам јача на Косову

Танјуг
Радикални ислам јача на Косову

Беч - Косово је, усљед растућег сиромаштва и незапослености, суочено са јачањем радикалног ислама, оцјењује бечки дневник "Стандард", указујући да припадници те вјере захтијевају већа права и провоцирају тиме противреакцију секуларних грађана, преноси Танјуг.

Лист преноси да је петком главна џамија у Приштини препуна и да хоџа проповиједа да "непријатељи Алаха обмањују младе муслимане", наводећи да интернет има штетан утицај, као и алкохол и дрога и да они имају циљ да зауставе снаге ислама.

Индиректна посљедица конфликта на Косову је строжи облик ислама, који привлачи конвертите из свих крајева, констатује "Стандард" додајући да јачање ове групе доводи у питање традицију и захтјеве једног друштва, које је било више дефинисано припадношћу албанском народу и проамериканизму него исламском вјером.

Вјерски конзервативци и хардлајнери, који су до 1999. године били потпуно непознати, данас, иако мала, стално су растућа и видљива група, прије свега у већим градовима и појединим сиромашним дијеловима Косова.

Безбједносне снаге, преноси "Стандард", извијестиле су да је строжи облик вјере послије рата све присутнији као посљедица доласка исламских хуманитарних организација на Косово и школовања вјерских представника у арапским земљама. Они процјењују да тренутно на Косову има око 50.000 присталица конзервативног ислама.

Поједине хоџе и конвертити привукли су пажњу косовских чувара реда, јер нова генерација вјерских конзервативаца сматра да секуларни Устав Косова дискриминише вјернике, и они захтијевају да се "олабави" закон који забрањује вјерске симболе у државним школама, као и женама да носе мараме.

- Ако неко тврди да уживамо слободу вере, онда то није тачно - истакао је Шефћет Краснићи, хоџа у главној џамији у Приштини, који је казао да муслимани захтијевају иста права као што их имају њихови вјерници у Лондону или САД.

Професор Универзитета у Приштини за исламске студије Џабир Хамиди 2008. године је нападнут од стране маскираних лица. Он вјерује да је нападнут јер је противник вехабија.

Беџет Шаља

Шеф једне организације за заштиту људских права на Косову, Беџет Шаља, оцијенио је да су УН и ЕУ потцијениле опасност од екстремизма.

- Данас су интернационалци овде, али ће они поново поћи, и остављају нас са бомбом која откуцава - казао је он, додајући да сиромаштво и порозна граница чине Косово плодним тлом за радикализам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана