Радикална десница спрема нови удар на Пленковића

Агенције
Радикална десница спрема нови удар на Пленковића

ЗАГРЕБ - Хрватска десница и конзервативна удружења планирају нови удар на Владу Хрватске и премијера Андреја Пленковића, и то покретањем нове референдумске иницијативе - против увођења евра и за задржавање куне, најавио је челник Хрватских суверениста Хрвоје Зекановић.

- Наша је посљедња! Јесте ли спремни рећи “не” Андреју Пленковићу? Не мислим само на изборима, врло брзо ћемо водити референдумску битку за хрватску куну, која представља посљедњу одбрану суверенитета државе - поручио је Зекановић.

Хрватски суверенисти у својим програмским смјерницама залажу се и за промјену Устава, јачање референдумске демократије и редефинисање односа с Европском унијом, односно желе поновно да преговарају о основном уговору са ЕУ. То је заправо кључно питање у њиховој суверенистичкој политици, у којој желе да “врате достојанство Сабору”. Наиме, Хрватска се у уговору о приступању ЕУ обвезала да ће увести евро као заједничку валуту. Ријеч је о међународном уговору који се, према мишљењу уставноправних стручњака, не може мијењати референдумом, него само преговорима. Хрвати су имали и референдум о уласку у ЕУ, па због тога премијер сматра да је истовремено одржан и референдум о уласку у еврозону и да посебан референдум о увођењу заједничке европске валуте није потребан.

Хрватска, пак, није, као неке друге државе попут Уједињеног Краљевства и Данске, тражила изузеће о уласку у еврозону. Али, с друге стране, Шведска, која је имала обавезу увођења евра, то никада није учинила након што су грађани на референдуму већином гласова одбили еврозону и задржали шведску круну. Шведска је, наиме, нашла рупу у процесу приступања еврозони јер је за улазак у “чекаоницу евра” потребно да сама држава чланица ЕУ то добровољно затражи, а Швеђани то никада нису ни затражили, за разлику од Хрватске, која би могла у овај систем ући већ средином ове године, а евро увести већ 2023. или најкасније 2024.

Противници

За референдум се залаже и Мирослав Шкоро, који је био и гост на скупу суверениста у Лисинском, а Златко Хасанбеговић је против увођења евра. И опозициона петорка у ХДЗ-у сматра да Хрватска још није спремна за увођење евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана