Рације у затворима у Хрватској: Телефоне крили у старом хљебу и амбалажи ЦД

ГС
Foto: Архива

У затвору у Сплиту прошле недјеље су у ћелијама на истражном одјељењу нашли два мобилна телефона. За сада није познато како су прокријумчарени унутар затвора, али у протеклих годину дана нађено је девет апарата, тако да је јасно да је унос забрањених ствари континуиран.

О свему је обавијештено и Министарство правосуђа и управе, што су потврдили у свом одговору.

– У казненим тијелима затворског система континуирано се спроводе мјере контроле с циљем изузимања недозвољених предмета унутар система, о чему се правовремено обавјештавају надлежна тијела. Такве контроле спроведене су и унутар затвора у Сплиту – навели су.

Мобилни телефони су пронађени приликом једне од рација у ћелијама. Један је био скривен у старом хљебу, а други у амбалажи ЦД. Како се сазнаје, телефоне у ћелијама наизмјенично користи више цимера.

Међусобно се договоре и сваки изабере по једну апликацију за комуникацију преко интернета коју ће користити, тако да барем донекле имају приватност разговора.

Омиљени су Телеграм и Сигнал, а осим слања и примања порука, обављају се и позиви и видео-позиви. Осим нађених девет телефона, за одређен број апарата проналазак се није ни пријавио, а неке и не пронађу.

На примјер, у октобру прошле године у ћелији Дејана Мајсторовића званог Ђиђи, шефа једне од злочиначких организација из Сплита, нађена су два телефона. Од надлежног судије затражен је његов премјештај у затвор у Шибенику, али је формални разлог био што се страховало да ће изазвати побуну и штрајк глађу. Проналазак телефона није евидентиран.

У ћелији Жељка Рајића, шефа друге злочиначке организације из Сплита, нађен је телефон у фебруару 2020. године, и то криптовани апарат. Проналазак је пријављен, “крипта” је одузета, а Рајић је кажњен. Међутим, у прољеће сљедеће године у његовој ћелији одвијао се фото сешн с ког су медији дошли до двије фотографије

 

На једној је био Жељко Рајић, који чита роман “Ана Карењина”, а на другој он и још три цимера из ћелије. Према особама на фотографији и раздобљима која су провели у истражном затвору на Билицама, закључено је када су фотографије направљене.

Међутим, тај телефон није никада пронађен, нити се након објаве фотографија покренула истрага. Цијена уноса телефона у затвор је од 500 до 1.000 евра, зависно од тога ради ли се о обичном андроиду или иПхоне-у за комуникацију под криптозаштитом.

Толика је цијена била и за шверц телефона у казнионици Лепоглава, а осим њих уносили су се и стероиди, средства за смирење и ЦД с филмовима. Илегални посао одвијао се током прошле године, а након тајне акције УСКОК пријављено је пет особа, два запослена затворске установе, два затвореника и мајка једног од њих.

У затвору у Шибенику без посла остао кувар

У затвору у Шибенику је без посла остао кувар ког је УСКОК пријавио за унос дроге и телефона, што је организовао с двојицом добављача из Сплита и Омиша. У достави забрањених ствари помагао му је и брачни пар који је такође пријављен, супруга је доносила кувару телефоне и опијате, овај их је давао њеном мужу, који их је распарчавао по затвору.

Наплаћивао је од других затвореника по неколико хилљада куна, а затворском кувару је од маја до августа од тога дао око 10.000 куна. Осим УСКОК, и Министарство правосуђа и управе одлучило се на “чишћење” затворског система.

Прошле недјеље су у казнионицу Глина послали ванредни надзор због дојава о погодовању особама лишеним слободе од стране једне од правосудних полицајки.

Против ње је достављен низ извјештаја за сумњиве радње у затворским установама у Осијеку, Сплиту и Глини. У најновијим је пријављена и за погодовање Дарку Ковачевићу Даруварцу, правоснажно осуђеном на годину и девет мјесеци због премлаћивања и пријетњи 18-годишњакињи у кафићу у Задру, пише Слободна Далмација.

Он чека одлуку о условном отпусту који је затражио након одслужења већег дијела затворске казне и високих оцјена које је добио од стране надлежних и позитивног мишљења Управе казнионице Глина, преноси Српскаинфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана