Путин одобрио Србији испоруку Мигова

Срна
Путин одобрио Србији испоруку Мигова

Београд - Предсједник Русије Владимир Путин одобрио је Србији испоруку шест авиона "миг-29" и контингент оклопних возила, пишу београдске "Вечерње новости", позивајући се на информације из државног врха.

Лист наводи да се о овој теми разговарало иза затворених врата на недавној сједници мјешовитих комитета за сарадњу двије државе, иако су обје стране послије састанка објавиле штура и протоколарна саопштења.


Како истиче лист, то не значи и да ће летјелице бити испоручене, јер се наводно очекује и званичан одговор предсједника Србије Томислава Николића и Владе Србије, а препрека за реализацију посла могла би да буде и предвиђена цијена ремонта постојећих летјелица.

"Наиме, Москва је наводно ставила на сто да је за поправку ловаца, који су у употреби, и пратеће опреме неопходно око 50 милиона долара. То је нашој страни било скупо, па је на сцену ступио руски министар одбране Сергеј Шојгу, који је, како се прича, успео да снизи цену", пишу "Новости".

Лист наводи да је сада на потезу Србија, која мора пажљиво да извага и економску рачуницу, али и политичке посљедице које са собом носи могућа набавка руске ратне технике.

Посао са Русијом био би епилог вишегодишњих напора државе да, послије три деценије, темељно обнови ратну авијацију.

Да би Србија требало да учини максимум да реализује овај посао сматра некадашњи командант Ратног ваздухопловства генерал Спасоје Смиљанић.

Он је оцијенио да је јачање Ратног ваздухопловства сада један од најважнијих државних интереса.

"Србија је војно неутрална држава и тако се и понаша. Један од наших најважнијих задатака јесте јачање оружаних снага. Уколико су услови које су понудили Руси реални, нема разлога да се посао не закључи", рекао је Смиљанић.

Лист наводи да вијек употребе ловачке авијације Војске Србије истиче 2018. и 2019. године и да постоје и најаве да ће се у буџету за 2017. годину први пут послије више година наћи и новац намијењен Ратном ваздухопловству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана