Путем Каталоније могла би да крене и Истра

Agencije
Путем Каталоније могла би да крене и Истра

Загреб - Референдум о независности у Каталонији посебно је заинтересовао Хрвате, јер је нешто слично Хрватска прошла у не тако давној прошлости.

Хрватска је такође 1991. године одржала референдум који је водио ка независности. На друштвеним мрежама се све више помиње питање има ли Истра право на самосталност и постоји ли могућност да то питање буде отворено. Хрватски портали наводе и да је Истра једна од ријетких жупанија које су у стању да саме себе финансирају, тачније, становници Истре у буџет уплате много више него што из њега добију назад, око 800 милиона куна годишње више. Осим себе, Истрани финансирају и остале крајеве Хрватске, а са друге стране, владе се редовно праве глуве на приједлоге из Истре да се држава регионалише.

Истра је у састав Хрватске ушла након Другог свјетског рата. Дуго је била подијељена између Венеције и Хабсбуршке монархије, а хрватски идентитет се у Истри нашао посебно на удару италијанских фашиста двадесетих и тридесетих година прошлог вијека. Међутим, уласком партизана у Истру, она постаје дио Хрватске, гдје је и данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана