Пуштање Мерчепа - увреда за српске жртве рата

Срна
Пуштање Мерчепа - увреда за српске жртве рата

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић сматра увредом за српске жртве рата одлуку Врховног суда Хрватске о условном пуштању из затвора ратног помоћника министра унутрашњих послова Томислава Мерчепа, који је због злочина над српским цивилима у случају Пакрачка Пољана правоснажно осуђен на седам година затвора.

"Оваква одлука Врховног суда Хрватске представља бруталан напад на српску заједницу у Хрватској јер се њоме спречава повратак протјераних Срба", рекао је Жарковић Срни.

Према његовим ријечима, ова одлука Врховног суда Хрватске је неприхватљива за српске жртве рата у Хрватској, јер, ако је ико у правом смислу починио ратне злочине, то је био Мерчеп са својом јединицом на простору Пакрачке Пољане и Мариног Села.

Жарковић је истакао да је Мерчеп са својом јединицом у потпуности етнички очистио од Срба неколико српских села у западној Славонији која се тада нису налазила у зони ратних дејстава.

Врховни суд Хрватске потврдио је одлуку о условном пуштању из затвора ратног помоћника министра унутрашањих послова Томислава Мерчепа, који је због злочина над српским цивилима у случају Пакрачка Пољана правоснажно осуђен на седам година затвора.

Датум Мерчеповог условног изласка биће одређен у року од три дана од пријема рјешења Врховног суда, а Мерчеп из затвора мора бити отпуштен најкасније три дана од доношења налога судије извршиоца.

Мерчеп је у мају 2016. осуђен на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спријечио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у Фебруару 2017. повећао казну на седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана