Пусићева: Смирити тензије са Србијом

Танјуг
Пусићева: Смирити тензије са Србијом

Загреб - Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић каже да се залаже за наставак сарадње са Србијом и смиривање напетости након ослобађања Готовине и Маркача, јавио је Танјуг.

- Ми сарађујемо у низу ствари које можда у овоме тренутку нису политички тако видљиве и тако осјетљиве, али су важне за двије сусједне земље - казала је прва потпредсједница владе и министарка спољних послова и европских интеграција Весна Пусић у изјави за новинаре, на маргинама четвртог Форума цивилног друштва западног Балкана.

Поводом изјаве предсједника Србије Томислава Николића коју су пренијели београдски медији, да осноси Србије с Хрватском не иду добро, она је казала да нас историја учи да је необично важно између сусједа, нарочито, како је рекла, наших двију сусједних земаља, држати комуникацију, контакте, сарађивати на оним темама на којима можемо и водити политички процес, а не препустити све то стихији.

Пусићева се заложила за “одговорно руководство” у циљу “рјешавања, стишавања тензија” и “постизања онога што је могуће у датим околностима”.

На новинарско питање како европски комесар за проширење Штефан Филе, који је данас у Загребу, гледа на ситуацију у региону након хашке пресуде, Пусићева је рекла да су сви европски партнери заинтересовани за то како пресуда која је изречена у Хагу утиче на односе у региону.

- Хрватски став је да би било каква пресуда у Хагу утицала на односе у региону, али је на нама у региону да сада водимо према смиривању политички осјетљиве ситуације и према дефинисању даље сарадње, и то већ чинимо - рекла је Пусићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана