Пусић: У БИХ постоји воља за Европом

Aгенције
Пусић: У БИХ постоји воља за Европом

Брисел - Хрватски министар иностраних и европских послова Весна Пусић изјавила је у уторак у Бриселу да у Босни и Херцеговини постоји политичка воља да се крене на европски пут, али остаје питање постоји ли снага за провођење те воље и постоји ли у ЕУ спремност за осмишљавање новог приступа према БиХ.

Пусић је прошле седмице  посјетила Сарајаво, гдје је разговарала с низом бх- званичника и с представницима невладиних удружења.

 "Сви су, без обзира на етничку припадност, били истога става да би било добро да Босна и Херцеговина крене на еуропски пут, а да се при томе не снизују критерији јер то није ни наш циљ нити је функционално, него је ријеч о томе да еуропске институције заузму проактивни став у испуњавању потребних критерија", рекла је Пусић новинарима говорећи о својем приједлогу да ЕУ за БиХ осмисли посебан третман који би јој омогућио брже напредовање према чланству. 

Пусић је у уторак учестовавала на министарском састанку ЕУ-Африка у склопу припрема за суммит ЕУ-Африка, који почиње у сриједу. Након тога учествује на састанку министара иностраних послова земаља чланица NATO-а.

 "У БиХ, према ономе што сам ја видјела, постоји политичка воља, а остаје питање постоји ли и снага за то. У овом тренутку кључно је постоји ли у ЕУ спремност да се промишља нови приступ. Постоји свијест да је потребан нови приступ, а је ли то овај или неки други, о томе ће се још разговарати и видјет ћемо постоји ли спремност да се сада инзистира на том новом приступу", рекла је Пусић.   "Што се Хрватске тиче то је наш изравни интерес као сусједа, којем је у интересу да БиХ буде стабилна због властите сигурности", додала је.

Пусић заговара нови приступ ЕУ-а према БиХ, према којем би се она питања која су пред ту земљу постављена као увјет за почетак приступног процеса, рјешавала унутар посебно дизајнираног процеса.

Тако би се, провођење пресуде 'Сејдић-Финци'  могла рјешавати кроз посебно поглавље у преговорима, а уставне промјене и промјене изборног закона могле би постати саставни дио обвеза из приступног процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана