Пусић троши више него што треба

Taнјуг
Пусић троши више него што треба

Загреб - Министарство спољних послова Хрватске на чијем је челу Весна Пусић до краја априла потрошило је 30 посто више средстава него прошле године.

Иако још није прошло пола године МСП Хрватске је већ потрошило 44,3 посто цјелогодишњег плана.

Министартсво културе је такође остварило двоцифрени процентни раст расхода, јер је за четири мјесеца потрошило 267 милиона куна (35,4 милиона евра) или 42 милиона више него 2012. године, преноси Пословни дневник.

У овом друштву се још налазе и министарства предузетништва и туризма.

У апсолутним износима у односу на прошлу годину највише су, за 644 милиона куна (85,4 милиона евра), повећани издаци који су под капом Министарства финансија, али за њих је то и планом буџета предвиђено.

Ово министарство је потрошило тек 32,7 посто средстава у односу на цјелогодишњи план за 2013. годину.

Министарство рада и пензионог система потрошило је 510 милиона куна више, од чега се 330 милиона повећања односи на пензије.

Ово министартсво је тим темпом мало премашило годишњи план повећања, па је сад на на 34 посто плана.

Највише су у односу на 2012. издатке смањила министарства одбране и регионалног развоја.

Министарство одбране потрошило је 139 милиона куна (18,4 милиона евра) мање него претходне године, и троши спорије од темпа из плана буџета.

Исто важи и за министартсво регионалног развоја које је потрошило 103 милиона куна мање него лани, и тек је на 16 посто плана за 2013.

У прва четири мјесеца ове године приходи државног буџета Хрватске у односу на исти период пррошле године опали су за 3,4 посто, а расходи су за исти постотак порасли.

Иако је на годишњем нивоу за већину министарстава планирано смањење, до краја априла више од половине њих је потрошило више него претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана