Пусић: Србија треба да добије датум почетка преговора

Танјуг
Пусић: Србија треба да добије датум почетка преговора

Загреб - Хрватски вицепремијер и министар спољних и европских послова Весна Пусић изјавила је данас да би било добро да Србија добије датум за почетак приступних преговора с Европском унијом, преноси Танјуг.

- У Хрватској сматрамо, а то је засновано на нашем искуству, да би било добро да Србија добије датум. Важно је држати високе политичке критеријуме, али и слати позитивне политичке поруке - рекла је Пусићева Танјугу коментаришући изјаву њемачке канцеларке Ангеле Меркел да се не отварају преговори с новим државама о уласку у ЕУ.

Према ријечима Пусићеве, ако Србија сада нема датум за преговоре, не значи да га неће добити у наредних неколико мјесеци.

- Састанци Европског савјета су једном мјесечно, а извјештаји о напретку се дају једном годишње, обично ујесен, али се све вријеме прати напредовање земаља и тај став се може промијенити зависно о процјени држава чланица ЕУ - рекла је она и додала да су на посљедњем састанку Њемачка и Велика Британија имале снажан став да не треба дати дефнитиван датум почетка преговора са Србијом.

Напомињући да је искуство Хрватске показало да је почетак преговора врло далеко од њиховог завршетка, а камоли од коначног уласка у ЕУ, шефица хрватске дипломатије је оцијенила да би “давање датума била позитивна порука проевропским снагама и то ће се десити”.

- Да ли ће то бити до 1. јула 2013. не могу рећи, с обзиром на садашњи став појединих чланица, али иза тога постоји могућност да се одреди датум и да почну преговори - рекла је она.

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ закључили су на састанку у Бриселу 11. децембра да Европски савјет током прве половине сљедеће године треба да предложи отварање преговора са Србијом уколико се настави са реформама и оствари довољан напредак у дијалогу са Приштином.

Хрватски премијер Зоран Милановић јуче је у Бриселу рекао да Хрватска подржава напоре Србије да 2013. године добије датум почетка преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана