Пусић: Пељешки мост најбоље рјешење

Агенције
Пусић: Пељешки мост најбоље рјешење

Загреб - Пељешки мост је најбоље рјешење за повезивање хрватског сјевера и југа, показала је предстудија коју је израдила Европска комисија.

Ово је потврдила, уочи данашње сједнице први потпредсједник Владе и министар спољних послова Весна Пусић.

- Пељешки мост је и финансијски и саобраћајно и фитосанитарно и шенгенски најбоље рјешење - казала је Пусићева и додала да је предстудију наручила Европска комисија, а не Хрватска.

Анализа еврократа показала је, открила је Пусићева, да је опција градње моста добила 14 бодова, док је опција повезивања Дубровника коридором преко БиХ оцијењена с минус 19 бодова. О начину градње моста Влада је јуче разговарала са потпредсједником Европске комисије.

"Хрватске цесте" припремиле су прошле године ново рјешење за градњу Пељешког моста, које би требало да буде темељ за израду студије са којом ће Хрватска конкурисати за новац из фондова Европске уније.

Према том пројекту "Хрватских цеста", Пељешки мост треба да буде ужи, с мањим главним распоном лука и самим тим јефтинији за милијарду куна него мост који је био планиран за вријеме владе Иве Санадера.

Како је потврдио предсједник управе "Хрватских цеста" Едо Кос, нови Пељешки мост требало би да буде гредни мост, чија би ширина коловозне конструкције била укупно 12 метара. Та ширина значи да би мост имао двије саобраћајне траке, свака ширине по 3,5 метра, умјесто четири траке, као што је планирано ранијим пројектом.

У ХЦ-у су рекли да нема потребе за мостом са четири траке, јер би се мостом широким 12 метара могло возити брзином од 90 километара на час.

Милановић

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је недавно да је био један од највећих противника изградње Пељешког моста.

- Међутим, ствари су се промијениле, тако да сам за Пељешки мост, али о томе нећемо говорити док нисмо 100 одсто сигурни да ћемо обезбиједити средства за његову реализацију - истакао је Милановић.

Бајрамбашић: БиХ против градње Пељешког моста!

Помоћник министра за комуникацију и транспорт БиХ Изет Бајрамбашић је рекао да ће БиХ  бити против пројекта моста Пељешац ако Хрватска једнострано крене у овај пројект.

Бајрамбашић је појаснио да ће се у понедјељак, 6. маја одржати тек први састанак Савјетодавног одбора гдје ће се разрадити методологија израчунавања осам опција повезивања.

Иначе, представници БиХ, међу којима и Бајрамбашић, учествују на састанцима Савјетодавног добора с представницима Републике Хрватске и Европске комисије у вези са избором најбоље прометне опције у неумском коридору.

"Ниједна опција још увијек нема ни улазне податке да би се могла анализирати. Дакле, тек разрађујемо методологију рада. Одржан је раније један састанак на којем су се само упознавали чланови Одбора. Ми тек приступамо изради. У понедјељак имамо и први састанак Савјетодавног одбра са консултантом 'Safageом' из Француске. Иначе, 'Safage' је консултант и ми као Савјетодавни одбор морамо прихватити њихов рад. У понедјељак ће се разговарати само о стручним стварима. Нико се неће дотицати политике. Изјава министрице Пусић апсолутно није у контексту наше предфизибилити студије коју тек радимо'', рекао је Бајрамбашић за агенцију Анадолија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана