Пусић: Измјена арбитражног споразума - отезање поступка

Aгенције
Пусић: Измјена арбитражног споразума - отезање поступка

Загреб - Хрватској не би сметала јавност поступка утврђивања границе са Словенијом пред Арбитражним судом, али за такву одлуку требало би промијенити арбитражни споразум, што би било отезање поступка, оцијенила је хрватски министар спољних послова Весна Пусић.

Коментаришући захтјев Словеније да усмени дио поступка буде јаван, Пусићева је данас новинарима у Загребу рекла да је арбитражним споразумом дефинисано да је процедура затворена за јавност и да не може "сасвим да разумије" словеначки захтјев.

"Де факто би једини ефекат тога било одгађање рјешења тог проблема", рекла је Пусићева и нагласила да се "треба чувати кварења односа двије земље".

Коментаришући изјаву словеначког министра спољних послова Карла Ерјавца да је иницијатива његове земље о бржем приближавању БиХ ЕУ "боља од хрватског приједлога", Пусићева је напоменула да је важно да се "БиХ не заборави у вријеме промијењене геополитичке ситуације".

"Важно је да се БиХ држи као тема на дневном реду ЕУ и европских институција, поготово у контексту промјене геополитичке ситуације, с обзиром на стање у Украјини", истакла је Пусићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана