Пусић: Исти услови за Србију као за Хрватску

Агенције
Пусић: Исти услови за Србију као за Хрватску

Загреб - Хрватска неће уводити посебне услове за Србију током преговора о уласку у Европску унију /ЕУ/ већ ће од ње очекивати да испуни исте услове које је морала и сама испунити, изјавила је хрватски министар спољних и европских послова Весна Пусић.

Она је уочи посјете шефа српске дипломатије Ивице Дачића Загребу напоменула да има неколико питања "која би се могла помаћи" на овом састанку, а једно од њих је и случај Вељка Марића, држављанина Хрватске осуђеног у Београду 2011. године због злочина над српским цивилима.

"Ово је хуманитарно питање и надам се да би ту могло бити неких помака. Нама је важна тема и идентификовање свих несталих, гдје је већина хрватских држављана, а релативно мали број српских", рекла је Пусићева за ТВ "Н1".

Она сматра да би Дачић могао доћи "с приједлогом или пристанком на приједлоге Хрватске, како би напокон завршили тај дио".

"Могуће је да ће Ивица Дачић доћи с таквим приједлогом, у случају да постоји неки српски држављанин који је у сличној ситуацији, као Марић. Не видим разлог зашто Влада не би пристала на размјену затвореника", оцијенила је Пусићева.

Држављанин Хрватске Вељко Марић осуђен је пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду 2011. године на затворску казну од 12 година због злочина над српским цивилима, почињених за током сукоба 1990-тих година у Хрватској.

Хрватска сматра спорним то што је Србија осудила хрватског држављанина за убиство другог хрватског држављанина /српске националности/, које се догодило на територији Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана