Пусић: Хрватска ће затворити границу са Србијом ако...

Агенције
Пусић: Хрватска ће затворити границу са Србијом ако...

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да ће уколико Њемачка и Аустрија затворе границе, и Хрватска морати да затвори своју са Србијом.

"Хрватској не прети никаква хуманитарна катастрофа и треба престати плашити људе. Ако се догоди да Њемачка затвори границе, да Аустрија затвори границу, тада и Хрватска мора затворити границу, јер нема алтернативе", рекла је за Хрватску телевизију.

На питање како то да су словеначки званичници демантовали тврдњу владе да је "план Ц" о преусмјеравању избјеглица према Словенији договорен с том државом, Пусић је одговорила да тај план нема везе са Словенијом, већ с припремом Хрватске на мађарско затварање границе.

Према њеним ријечима, Хрватска ће договарати са Словенијом колико та држава у поједином тренутку може да прими људи како би јој олакшала пријем избјеглица.

"Нисмо ми правили 'план Ц' са Словенијом, већ смо радили план да можемо сарађивати ако Мађарска затвори границу", рекла је министарка и додала да и Словенци говоре о двије улазне тачке за избјеглице.

Упитана шта ће се догодити ако Словенија затвори границу, Пусићева је одговорила да ће та држава то учинити, само ако и Њемачка затвори границу.

"Онда је то ланчана реакција цијеле Европе, онда и Хрватска мора затворити границу. То би онда било оптерећење за цио југоисток Европе", нагласила је хрватска министарка и додала да избјеглички талас треба да буде ријешен на грчкој граници.

Она је поновила да јој је потпуно неразумљива мађарска одлука о затварању границе, јер кроз ту државу, као и кроз Словенију и Хрватску, избјеглице само пролазе на путу према Аустрији, Њемачкој и даље на запад.

"У ситуацији у којој Њемачка држи отворену границу, нема разлога да транзитне земље то учине", оцијенила је шефица дипломатије.

Она је рекла да је у Хрватску улазило и око 10.000 избјеглица дневно, али да је сада тај број на око 5.000 и да се нада да ће тако и остати.

Словеначке жељезнице су по налогу државних органа прекинуле путнички жељезнички саобраћај са Хрватском, пред најављено затварање мађарско-хрватске границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана