Пусић: Британци подржавају чланство Хрватске

Агенције
Пусић: Британци подржавају чланство Хрватске

Загреб - Хрватски министар спољних послова Весна Пусић тврди да Велика Британија подржава Хрватску на путу у ЕУ, демантујући да њена земља није спремна за чланство, преносе агенције.

На расправи у Одбору за европски надзор Доњег дома британског парламента наглашено је да се не може очекивати ратификација хрватског приступног уговора све док се не заврши претприступни мониторинг и док Велика Британија не буде потпуно сигурна да је Хрватска спремна за улазак у ЕУ.

Одбор је коментарисао и суђење бившем премијеру Иви Санадеру које је назвао политичким процесом и упоредио га с процесом покренутим против Јулије Тимошенко у Украјини.

Британски парламентарци имају замјерке и на сарадњу Хрватске са Хашким трибуналом.

Чланови одбора истакли су да “позитиван” извјештај главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Хрватске са Трибуналом није исто као и извјештај који “у потпуности” задовољава.

Као додатни проблем истакли су нестанак одређених војних документа, при чему су највјеројатније мислили на такозване. артиљеријске дневнике, преносе хрватски медији.

Весна Пусић је ове “најновије шпекулације” протумачила као дио унутрашњополитичких надметања.

И хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да Британци подржавају улазак Хрватске у ЕУ.

- То што се код нас наглашава није званична британска политика - они нас подржавају. Немојмо ми, више од других, потенцирати гласове оних који су мање склони Хрватској. Морамо се концентрисати на десет задатака које морамо обавити и постаћемо чланица ЕУ у јулу идуће године - истакао је Јосиповић.

У записнику са расправе на сједници Одбора за европски надзор Доњег дома британског парламента, одржане 18. октобра, наведено је да суђење Санадеру није нужно напредак у борби против корупције, а да тврдња главног хашког тужиоца и хрватског министра за Европу да Хрватска сарађује не значи и да сарађује потпуно.

- Зато ћемо опрезно причекати са ратификацијом хрватског приступног уговора са ЕУ, а чини нам се да би мониторинг требало да буде продужен и након ступања у чланство - укратко је расправа британских парламентараца на првом кораку у процедури ратификације у британском парламенту, објавио је “Вечерњи лист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана