Пуповац:Шимпрага зна стање у српској заједници и политички посао

Танјуг
Пуповац:Шимпрага зна стање у српској заједници и политички посао

БЕОГРАД - Новоизабрана потпредсједница хрватске владе Ања Шимпрага истакнута је представница не само Самосталне деморкратске српске странке (СДСС) него и политичког живота Срба у Хрватској, оцијенио је данас лидер ове партије Милорад Пуповац.

-Шимпрага зна стање у српској заједници, зна политички посао који у Хрватској има посебне захтјеве - рекао је Пуповац за Танјуг поводом Шимпрагиног избора за потпредсједницу владе за друштвене дјелатности.

Говорећи о одласку из владе Бориса Милошевића, Пуповац каже да он није радио ништа што је било против закона и да је све што је радио било у интересу унапређења живота, посебно економских околности у срединама у којима живе Срби у Хрватској.

Према ријечима Пуповица, у СДСС-у раде на подмлађивању кадрова од општинског нивоа преко регионалног до државног.

Подсјетио је да је Шимпрага и потпредсједница СДСС, да има политичко исуство, као и да је у два мандата била замјеница жупана или замјеница шефа регионалне јединице на подручју шибенско-кининском.

Пуповац је са жаљем констатовао да страдања Срба, нажалост, неким људима у Хрватској ништа не значе или о томе ништа не знају, посебно онима на десници.

-Они напросто желе да ућуткају људе попут Шимпраге која каже да је поносна што је Српкиња, а други из деснице кажу да од тога прави етно бизнис - навео је Пуповац.

О онима који шире говор мржње, деле по етничкој основи или себи допуштају да величају усташке злочинце , Пуповац, каже, не жели да говори.

Грађење односа, према његовим речима, није једноставан посао, они се непрестано граде, чувају и изграђују.

СДСС је, истиче, под сталном ватром, жешћим или мање жестоким нападима, али и ХДЗ чији су партнер у власти, што им, како каже, ограничава резултате које би требало да постижу у унапређењу положаја Срба у срединама у којима у они живе.

Пуповац је оцијенио и да Јасеновац није место за свађу а још мање за увреде, као што се, како додаје, могло видјети да је предсједник Хрватске Зоран Милановић, вероватно несвестан, учинио други пут.

Према његовим ријечима, сасвим је сигруно да свађе којима се не види прави разлог, сврха и циљ, не би смјеле да се догађају у држави нити да имају простор у Јасеновцу или на сличним мјестима.

-Милановић има проблем са својим језиком, и то постаје озбиљан политички проблем унутар Хрватске, постаје озбиљан проблем у односима са другим земљама и сусједним, као и у међународним односима и међународном положају Хрватске - рекао је Пуповац.

Према његовим ријечима, Милановић се "јако нагнуо на десно", копира десницу, која напада њега и заједницу коју води не би ли, каже Пуповац, променио слику и профил било живота у Хрватској било владајуће већине".

Пуповац каже да чине све да онемогуће да образовне институције, попут школе у Вуковару, добије простор за своје намере које би нарушиле права Срба, чија права штите и споразуми о заштити права мањина Београда и Загреба.

Додао је да већ 11 година имају политичку академију на којој школују и одгајају младе генерације, који заузимају важне позиције у општинама, жупанијама или у српским организацијама као што су Просвjета или СДСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана