Пуповац:Хаг да потврди без геноцида

Агенције
Пуповац:Хаг да потврди без геноцида

Загреб - Посланик СДСС Милорад Пуповац изјавио је да очекује да ће Међународни суд правде у Хагу пресудом потврдити да на овим просторима 90-их није било геноцида.

"Злочини јесу почињени, разарања јесу почињена, етничка чишћења су почињена, али геноцида на срећу није било", рекао је Пуповац новинарима у Загребу уочи сутрашњег објављивања пресуде Међународног суда у Хагу поводом међусобних тужби Хрватске и Србије за геноцид.

Он је додао да нема сумње да ће суд скренути пажњу на почињене злочине и подсјетити обије земље да не могу избјећи санкционисање злочина тиме што ће ствар пребацити на тужбе за геноцид.

"То очекујем и ту ће сигурно своје мјесто наћи и Вуковар, и Овчара и друга мјеста, и она која се тичу Срба и она која се тичу Хрвата", нагласио је Пуповац.

Бивша премијерка Јадранка Косор изјавила је да је хрватска тужба била добро припремљена и оценила да је све што је у њој изнето довољно за пресуду у корист Хрватске.

Она је додала да суд има своја мерила и да је тешко проценити какву ће одлуку донети.

"Било би добро да политика пресуду, каква год она била, не коментарише враћајући се претерано у прошлост него с погледом у будућност", рекла је Јадранка Косор.

Међународни суд правде у Хагу сутра ће објавити пресуду у спору Србије и Хрватске по тужбама за геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана