Пуповац: Забринутост због најаве укидања мањинске школе у Вуковару

Срна
Пуповац: Забринутост због најаве укидања мањинске школе у Вуковару

ЗАГРЕБ - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је данас, поводом најаве градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да ће укинути мањинске школе, да се политичким пироманством не може управљати градом као што је Вуковар и да је потребно радити на међунационалном повјерењу.

"Забринут сам јер након пописа становништва, након ћирилице и њеног статуса у Вуковару, градоначелник налази питање мањинских школа као главну тему којом ће се бавити наредне четири године", рекао је Пуповац на конференцији за новинаре у Загребу.

Он је истакао да се на овакав начин не могу рјешавати односи између српске и хрватске заједнице, те да је за то потребан другачији приступ.

"Они не виде проблем у себи и свом политичком пироманству, него у загарантованим правима националних мањина, праву на школовање на властитом писму", рекао је Пуповац.

Он је посјетио да је протеклих година било насилних догађаја у младој популацији и да га занима да ли ће они бити настављени.

"Надам се да ће људи који другачије мисле рећи жнеж таквим настојањима и најавама и у Градском вијећу и у Хрватском сабору", рекао је Пуповац.

Поводом напада припадника вуковарске навијачке групе "Гробари" на дјечака од 13 година у Вуковару, Пуповац је рекао да такав догађај за сваку осуду.

"Желим упутити извињење породици дјечака због оног што се догодило. Не постоји никакво оправдање за овај чин", рекао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана