Пуповац: Волио бих да ме оптуже, па да кажем све што имам

Срна
Пуповац: Волио бих да ме оптуже, па да кажем све што имам

ЗАГРЕБ - Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је да би волио да против њега буде подигнута оптужница због изјава о ситуацији у Хрватској јер би тако могао рећи све што има и на прави начин бранити своје име, ријечи и политику.


“Нека одговоре онима који кажу жузмите пасош Пуповцуж, нека узму, нека ме изведу пред суд, врло ћу се радо одазвати. Нећу бити попут оних који су, када је требало сједити и одговарати за злочин над цивилима у Груборима, Уздољу или Вариводама, позивали на хиљаде других да их бране, ја ћу бити сам са својом савјешћу и ријечју пред тим судом”, рекао је Пуповац, коментаришући захтјев удружења војних инвалида ХВИДР-а да се Државно тужилаштво Хрватске изјасни о његовим изјавама у медијима.

Пуповац је подсјетио да је прво искуство са сличним оптужбама имао 1991. и 1992. године.

“Тада сам упозорио на ратне злочине и недопуштене радње. Касније су неки били оптуживани за те ратне злочине, не мојом заслугом, него због чињенице да је утврђено да су ратни злочини почињени”, рекао је Пуповац за Н1.

Он је додао да не критикује оно што ради градоначелник Вуковара Иван Пенава, већ само изражава најдубљу бригу за оно што ће се догађати са Хрватском, а не што ће се догађати са Србима у Хрватској и ћирилицом.

“Знамо да је циљ да до сљедећег пописа становништва ништа не буде од ћирилице, развуци, растегни да не буде и да их у међувремену што више оде. Други циљ је владати Хрватском на основу антисрпства. То је смисао, дочепати се власти и владати њоме, одређивати како ће радити судови, Државно тужилаштво, како ће се поштовати Устав. Ви оцијените шта је то. Ви нађите историјско искуство с којим то можете упоредити, ја га знам”, истакао је Пуповац.

Према његовим ријечима, Пенава није усамљен, већ постоје и други истакнути актери не само са хрватске политичке сцене који хоће да у неком смислу по ратном искуству и осјећају “повуковарити” цијелу Хрватску у којој ће вокабулар, дух и политички осјећаји које промовише градоначелник Вуковара бити правило за цијелу земљу.

“Желе да Вуковар због својих страдања буде политички центар хрватства и то није проблем више само за Србе него за цијелу Хрватску и демократију”, нагласио је Пуповац.

Он је упозорио да би се сви у Хрватској требали забринути због насиља у друштву.

“Ситуација је алармантна у смислу да се не зна шта је допуштено, а шта није тако да имамо ту врсту вербалних облика недопуштеног исказа, акте насиља према људима друге боје коже, полне или политичке оријентације. Имамо осјећај неке врсте нереда у друштву који може прерасти у нешто још горе од овога што се сада манифестује и то је забрињавајуће, независно од тога да ли је усмјерено према Србима, црнцима, геј популацији или политичким противницима”, каже Пуповац.

Он је оцијенио да је Хрватска за вријеме власти Ивице Рачана, Иве Санадера, Јадранке Косор и Зорана Милановића била земља осолобођена од ратног сукоба, али да од 2014. креће ратовање жртвама, ратовање против писма и политичких противника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана