Пуповац: Већи је проблем што из Вуковара одлазе и Срби и Хрвати

Agencije
Пуповац: Већи је проблем што из Вуковара одлазе и Срби и Хрвати

Вуковар - Потпредсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац рекао је да се довођењем у питање резултата пописа становништа на подручју Вуковара скреће пажња са чињенице да ни Срби ни Хрвати тренутно немају претпоставку да током читаве године живе у том граду.

”Много већи проблем представља чињеница да са тог подручја, нажалост, одлазе и Срби и Хрвати”, изјавио је Пуповац.


Коментаришући тврдњу предсједника Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислава Јосића да у том граду треба поново провести попис становништва, али након провјере пребивалишта, Пуповац каже да за такве приједлоге не постоји законско упориште.

Он сматра да ће кампања против увођења ћирилице трајати све до почетка примјене тог закона.

“Ђирилица у Вуковару важна је као елемент равноправности и заштите идентитета, те као елемент показивања толеранције и заштите заједничког живота”, оцијенио је Пуповац.

Предсједник Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислав Јосић тврди да у Вуковару поново треба провести попис становништва, али након провјере пребивалишта и брисања са пописа особа које заиста не живе у граду. Јосић тврди да би тада број грађана српске националности у Вуковару био мањи од 33 одсто и да тиме не би било услова за увођење ћирилице у службену употребу у том граду.

Штаб за одбрану хрватског Вуковара позвао је становнике тог града да у својим прозорима упале лампион у оквиру акције назване “Ко се боји истине и правде?”.

Према Уставном закону о правима националних мањина и Закону о употреби језика и писма, мањине имају право на свој језик у општинама и градовима у којима их је више од трећине у укупном становништву. Резултати најновијег пописа становништва показују да у Вуковару живи 34,87 одсто Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана