Пуповац: Важно ријешити питање несталих

Srna
Foto: Printscreen

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је да је између Србије и Хрватске важно да се ријеши питање несталих и српске и хрватске националности.

Поводом најављеног доласка потпредсједника владе Србије Ивице Дачића у Хрватску, Пуповац је рекао да су преузели улогу да у постојећим околностима помогну да дође до отварања политичког дијалога, али и да он није "официр за везу".

Пуповац је навео да је добро добро да он и СДСС, те предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов као члан Владе Србије, преузимају дио терета да се премости дио јаза између Загреба и Београда и да тиме помажу да отпочне разговор.

- И нестали и суђења за ратне злочине и комеморативне праксе које су извор сукобљавања и болних тачака у сјећању, потребно је ставити у неки контекст, ту мислим на деполитизацију. Ту су и питања попут проширења ЕУ, али и питање стабилности западног Балкана - рекао је Пуповац за Н1.

Он је напоменуо да је Хрватска дубоко ушла у европске интеграције, а да је Србија застала на том путу. "Важно је да Србија гради те односе, а Хрватска им је ту први сусјед", рекао је Пуповац.

Пуповац је рекао да у посљедње четири године није било прилике за нормализацију односа Београда и Загреба, иако је уложено доста напора да се ствари помакну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана