Пуповац: Уставни закон се не може мијењати

Агенције
Пуповац: Уставни закон се не може мијењати

Загреб - Потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац рекао је да се Уставни закон о правима националних мањина не може мијењати јер је саставни дио хрватских међународних обавеза, преносе агенције.

Реагујући на изјаву предсједника Хрватске Иве Јосиповића да овај закон треба мијењати ако не постоји жеља да он буде поштован, Пуповац је подсјетио да је Хрватска те обавезе преузела у вријеме међународног признања и приступања међународним институцијама.

- Не може се један закон прихватати на међународном, а оспоравати на домаћем плану, нити изван Хрватске стварати слика да се поштују права националних мањина, а овдје их газити - рекао је Пуповац.

Предсједник Италијанске уније Фурио Радин увјерен је да је Јосиповић у својој изјави тежиште желио да ставити на дио реченице који се односи на поштовање закона, а не на дио о његовом мијењању, преносе хрватски медији.

- Познајући однос предсједника Јосиповића према мањинама и свијету који се заснива на легалности, сигуран сам да је хтио да каже да се закон треба поштовати - изјавио је Радин, који је и заступник у хрватском Сабору.

У Вуковару је јуче организован протест против увођења натписа и на ћирилици, а демонстранти су хрватској Влади и Сабору упутили захтјев за мораторијум на увођење двојезичности.

Према Уставном закону о правима националних мањина и Закону о употреби језика и писма, мањине имају право на свој језик у општинама и градовима у којима их је више од трећине у укупном становништву.

Према резултатима најновијег пописа становништва, у Вуковару живи 34,87 одсто Срба.

Јосиповић: Aко закон не буде поштован, треба га мијењати

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је, поводом протеста против увођења натписа на ћирилици у Вуковару, да странке треба да објасне грађанима зашто је важно поштовати закон, и додао да закон треба мијењати ако не постоји жеља да он буде поштован.

- Очекујем од странака у Хрватској, посебно од оних који су учествовале у владама, да грађанима објасне која је важност поштовања уставног закона, а ако закон не желе поштовати, онда он мора да буде промијењен - рекао је Јосиповић у Минхену, гдје учествује на међународној конференцији о изазовима свјетске безбједности.

Хрватски предсједник истакао је да увођење двојезичних натписа на институције у Вуковару представља дио демократије и поштивања људских мањинских права, али је навео да се може размишљати о динамици, околностима и начину остваривања овог права.

Јосиповић је рекао да истицање другачијих мишљења, попут скупа у Вуковару, такође представља дио демократије, али да насиље није њен дио.

- Управо зато морамо бити врло опрезни да одређена незадовољства, оправдана или неоправдана, не доведу до тога да Хрватска, која је на прагу уласка у ЕУ, буде представљена друкчије, а не као европска земља - закључио је Јосиповић.

Он је на скупу оцијенио да је добра сарадња Загреба и Београда кључна за стабилност региона и да су ти односи сада пуно бољи него прије десет година, али да са оствареним напретком не могу бити сасвим задовољни.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана