Пуповац у Вариводама: Нико није одговарао за убиство српских цивила

Индекс.хр
Пуповац у Вариводама: Нико није одговарао за убиство српских цивила

КИСТАЊЕ - Српско народно вијеће (СНВ) и Општина Кистање обиљежили су годишњицу злочина над српским цивилима у селу Вариводе код Кистања, који се догодио 1995. године, а предсједник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да за тај злочин припадника ХВ-а у протеклих 29 година још нико није осуђен.

„До суђења није дошло јер се констатовало да нема доказа на основу којих би се могло судити“, рекао је Пуповац на комеморацији, додавши како је познато да се у Хрватској, „када је требало судити, судило и без доказа и са лажним свједоцима“.

Деветоро српских цивила убијено је 28. септембра 1995. године у Вариводама у шибенском залеђу. Сви страдали били су у доби између 55 и 84 године.

Пуповац је рекао да је прије 29 година у то село ушао камион са обиљежјима ХВ-а и пет-шест војника који су убили деветоро недужних цивила у кућама на којима су биле извјешене бијеле заставе. И то, додао је, након што их је прије Олује хрватска власт позвала да остану и обећала им заштиту.

Пуповац је позвао на једнак третман према свим жртвама рата, без обзира на то о којој је националности ријеч.

На комеморацији су присуствовали изасланици предсједника Републике, премијера и предсједника Сабора, као и локални званичници, а водитељица Documente – центра за суочавање с прошлошћу, Весна Тершелић, поименично је навела имена жртава.

Она сматра да нико до данас није осуђен због неефикасности истражних поступака и „завјере шутње међу учесницима, петорицом-шесторицом хрватских војника“.

Забринутост за друштвену климу

Рекла је да је посебно забринута актуелном друштвеном климом у којој се слави побједа хрватске војске у Олуји, додајући да је у тој операцији убијено више од шест стотина цивила.

Говорећи о тој клими, истакла је да смо „ове године гледали ружно лице Хрватске у марширању Скеје и ветерана ХОС-а, као и концерт у Имотском гдје се отворено величало усташтво“.

„Полиција и државно тужилаштво обавезни су да одлучније реагују“, рекла је Тершелић, додајући да је „санкционисање усташког поздрава само једно од рјешења“.

Посебно је нагласила да Хрватска нема политику памћења свих жртава јер „хрватске владе узастопно воде политику непризнавања жртава рата које нису били Хрвати“.

„Веома је важно памтити све. Убијене Хрвате, убијене Србе, Албанце, Мађаре, Чехе, све оне који су у вријеме Домовинског рата од 1991. до 1995. страдали“, поручила је и позвала да се изађе из „магле усташког поздрава, али и из непризнавања злочина почињених од стране припадника оружаних јединица са друге стране рата“.

Вјерски обред, парастос, предводио је свештеник СПЦ-а Милан Грубић, а вијенце су, поред осталих, положили изасланица предсједника Републике Мелита Мулић и изасланик предсједника Сабора и владе Дарко Некић, преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана